Svijet
1

Poljska: Uhapšeno 38 osoba zbog korupcije

FENA
Varšava
Varšava
Tužilaštvo u Varšavi saopćilo je u petak da je uhapšeno 38 osoba, među kojim su i visoki zvaničnici, osumnjičenih za korupciju i nelegalne ugovore nakon tendera koji su se odnosili na informatičku opremu i usluge.

"Od 19. novembra, uhapšeno je ukupno 38 osoba, od kojih su 22 saslušane", izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik tužilaštva Zbignjev Jaskolski.

Među uhapšenim osobama su bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova, zamjenik predsjednika Državnog ureda za statistiku i jedan zvaničnik za tendere u ministarstvu vanjskih poslova.

Većina osumnjičenih su predstavnici različitih teleinformatičkih kompanija koje su sudjelovale na tenderima vrijednim stotine miliiona eura a koji su se odnosili na informatizaciju državnih institucija. Mogli bi dobiti kazne od 10 godina zatvora.

Jaskolski je odbio da navede imena tih kompanija, ali su poljski mediji utvrdili direktnu vezu između posljednjeg vala hapšenja i hapšenja jednog zvaničnika ministarstva unutarnjih poslova 2011. godine osumnjičenog za primanje mita od informatičkih kompanija IBM, Hewlett-Packard i NetLine.

Poljska opozicija je zatražila u petak formiranje istražne parlamentarne komisije koja bi se bavila ovim "najvećim korupcionim skandalom u povijesti" zemlje, kompromitirajućim za centrističku vladu Donalda Tuska.