120 miliona eura
0

Poljska traži pomoć za održavanje Auschwitza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski zatražio je od vlada država članica Evropske unije da daju doprinos u specijalni fond za održavanje memorijalnog kompleksa logora smrti Auschwitza.

Logor u kome su njemački nacisti ubili više od milion ljudi, uglavnom Jevreja, sada čine trošne zgrade, od kojih je većini potrebna opravka.

Poljska želi međunarodnu pomoć od 120 miliona eura fondaciji za očuvanje Auschwitza.

Sikorski je izjavio da je došao "posljednji čas za djelovanje" na sapašavanju lokacije, javio je BBC.

"Ako fondacija dobije 120 miliona eura, ona bi mogla koristiti šest ili sedam miliona eura svake godine za očuvanje logora. Ovo je uistinu vrijeme da to uradimo želimo li sačuvati taj memorijalni kompleks", kazao je on svojim kolegama iz EU-a.

Sikarski je upozorio da "lideri nekih zemalja, pa čak i vjerske vođe, odnedavno dovode u pitanje samu činjenicu holokausta dok generacija koja se sjeća tih tragičnih dešavanja polako izumire".

Strana pomoć čini samo jedan do tri posto godišnjeg budžeta muzeja Auschwitz od 10 miliona dolara - jedva dovoljna da pokrije svakodnevne aktivnosti, uključujući plaće za 250 članova osoblja muzeja, da se ne govori o radu na očuvanju.

Više od milion ljudi posjetilo je muzej u prošloj godini, u blizini Krakowa u južnoj Poljskoj.