Opasnost od Rusije
49

Poljska od SAD-a zatražila da na njenu teritoriju smjesti nuklearno oružje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska je zatražila da američko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju, usred rastućih strahova da bi Vladimir Putin mogao pribjeći korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini kako bi spriječio poraz svoje invazione vojske.

Zahtjev poljskog predsjednika Andrzeja Dude mnogi smatraju simboličnim jer bi premještanje nuklearnih bojevih glava bliže Rusiji učinilo one ranjivijima i manje vojno korisnima, smatraju stručnjaci. Nadalje, Bijela kuća je rekla da nije primila takav zahtjev.

"Nismo svjesni da je ovo pitanje pokrenuto i uputili bismo vas na vladu Poljske", rekao je američki dužnosnik.

Čini se da je Dudina najava najnoviji primjer nuklearnog signaliziranja dok SAD i njegovi saveznici nastoje odvratiti Putina od prve upotrebe nuklearnog oružja u borbi od 1945. godine, dok pripremaju potencijalne odgovore ako odvraćanje ne uspije, a koje bi imale maksimalan kazneni učinak, a istodobno obuzdale rizik od eskalacije i općeg nuklearnog rata.

Prethodne ratne simulacije koje je vodila američka administracija pokazale su da je to tanka i nejasna linija po kojoj treba hodati, s obzirom na neizvjesnost oko Putinova stanja uma i njegovu evidenciju golemih pogrešnih procjena oko Ukrajine.

Dudini govori o smještanju nuklearnog oružja uslijedile su nakon promjena u ustavu susjedne Bjelorusije koje bi dopustile da rusko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju.

Poljski predsjednik rekao je da postoji "potencijalna prilika" da Poljska učestvuje u "dijeljenju nuklearnog oružja", po kojem se piloti iz zemlje domaćina obučavaju za letenje u misijama s američkim nuklearnim bombama koje su pohranjene na njihovom teritoriju.