O čemu se radi?
43

Poljska kreće u provedbu "Istočnog štita": Najveći program nacionalne odbrane od 1945. godine

V. K.
Ministar odbrane Poljske Wladyslaw Kosiniak-Kamysz govorio je kako će Poljska u narednima mjesecima dodatno unaprijediti svoju sigurnost, a što bi se trebalo ostvariti i kroz najavljeni "Istočni štit".

Kako je objasnio ministar, Istočni štit bi trebao biti vojni program u koji će biti uključeno nekoliko ministarstava i lokalnih samouprava te će trajati sve do 2028. godine.

"Nacionalni program odvraćanja i odbrane je najveća operacija za jačanje istočnog krila NATO-a od 1945. godine. Naše akcije su u skladu s planovima odvraćanja i odbrane NATO-a i Evropske unije", rekao je ministar.

Također, ministar je pojasnio kako je glavni cilj Istočnog štita odvraćanje, ali i priprema za odbranu granice.

General poljske vojske Wieslak Kukula na press konferenciji predstavio je četiri fokusa Istočnog štita.

"Prva tačka tiče se jačanja sposobnosti protiv iznenađenja. To će uključivati sisteme za detakciju, upozorenje i praćenje, logističke čvorove i infrastrukturu za sisteme protiv bespilotnih letjelica", naveo je.

Druga tačka fokusa je ograničenje pokretljivosti neprijatelja.

"To će označavati protutenkovske rovove, armiranobetonske ježeve, kamuflažu za dizanje u zrak, drenažu puteva i prilagođavanje prirodnih uslova terena", pojasnio je general.

Treća tačka uključivat će jačanje obale i pristupnih puteva.

"To znači montažu mostovskih konstrukcija u blizini vodenih prepreka i pripremu uporišta sa pristupnim putevima", rekli su.

Na kraju, četvrta tačka uključivat će pojačanje skrovišta za vojnike i cile.

"To znači širenje i učvršćivanje skrovišta i bunkera za sredstva razaranja te skladišta i bunkera za borbena sredstva", saopćeno je.

Ministar odbrane je naglasio kako se sve radi za sigurnost poljske države.

"Ovo je sveta stvar. Vlast neće politizirati ovakvo pitanje", naveo je ministar.