Barack Obama
0

"Poljska je naš ključni saveznik"

FENA
Barack Obama i premijer Poljske (Foto: AP)
Barack Obama i premijer Poljske (Foto: AP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama istakao je u subotu da je Poljska ključni američki saveznik čija demokratija i ekonomski napredak mogu da posluže kao model susjednim državama, bivšim sovjetskim republikama poput Ukrajine i Bjelorusije.

Drugog dana posjete Varšavi, Obama je, takođe, branio "resetovane" odnose s Rusijom, politiku koja je ponekad bila s negodovanjem prihvaćena u Poljskoj, koja se boji oživljavanja uticaja Moskve, navodi Reuters.

"Poljska je jedan od naših najboljih i najsnažnijih saveznika. Želim da zahvalim Poljskoj za demokratsko vodstvo u regionu", rekao je Obama tokom razgovora s predsjednikom Poljske Bronislavom Komorovskim.

Dvadeset lidera zemalja centralne i jugoistočne Evrope, koji u glavnom gradu Poljske u subotu završavaju dvodnevni samit, u petak navečer su s Obamom razgovarali o unapređenju demokratije u Evropi i arapskom svijetu.

Obama je oštro kritikovao Bjelorusiju u kojoj su nedavno opozicioni političari osuđeni na dugačke kazne zatvora, istakavši da represivne mjere kakve se mogu vidjeti u Bjelorusiji mogu završiti tako što će imati negativan uticaj na cijeli region, koji će postati manje siguran.

Govoreći o novoj američkoj strategiji antiraketne odbrane, Obama je pozvao Rusiju da uzme učešće u planovima SAD-a o antiraketnoj odbrani u Evropi, ističući da vjeruje da je to pitanje oko kojeg SAD mogu da sarađuju s Rusijom.

"Veoma sam ponosan na proces "resetovanja“ (odnosa). Mi vjerujemo da je raketna odbrana nešto u čemu možemo da sarađujemo s Rusijom. To neće predstavljati prijetnju po stratešku ravnotežu, rekao je Obama u Varšavi.

U okviru planova antiraketne odbrane, SAD planiraju da pošalju presretače SM-3 u Poljsku od 2018. godine.

Poljska je, takođe, pokušala da popravi svoje odnose s Rusijom, ali se ne slaže s Moskvom oko proširenja NATO-a i želje da na sopstvenom tlu ustupi SAD-u stalnu vojnu bazu, naveo je Reuters.

Obama i poljski premijer Donald Tusk trebalo bi u subotu da finalizuju sporazum o uspostavljanju američkog vazdušnog bataljona u Poljskoj od 2013. godine koji će obučavati poljske pilote u korišćenju vojnih aviona F-16 i transportnih aviona C-130.

Obama bi, takođe, trebalo da predloži olakšavanje viznog režima za Poljake koji žele da putuju u SAD, izjavio je neimenovani poljski diplomata Reutersu, ali za uvođenje bilo kojih izmjena mora da dobije podršku Kongresa.