Apeluju na saveznike
22

Poljska i Slovačka su spremne poslati Ukrajini borbene avione

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska i Slovačka su istakle da žele Ukrajini ustupiti borbene avione MiG-29.

Ovu informaciju je potvrdio slovački ministar odbrane Jaro Nad nakon što je poljski predsjednik Andrzej Duda jasno kazao da će njegova zemlja donirati cijelu svoju flotu aviona MiG-29.

Nad je na Facebooku otkrio da je razgovarao s poljskim zvaničnikom tokom sastanka ministara odbrane EU u Švedskoj, koji je održan u srijedu te je potvrdio da će Varšava pristati na zajedničko slanje aviona Ukrajini.

Dvije zemlje su zatražile od saveznika da zajednički osiguraju avione za Ukrajinu, kao i da su same spremne to učiniti u okviru međunarodne koalicije. Međutim, još uvijek nije poznato da li su druge zapadne zemlje spremne na ovaj korak.

"Mislim da je vrijeme za odluku, ljudi u Ukrajini umiru. Mi im zaista možemo pomoći", rekao je Nad i dodao da je izostanak reakcije "neodgovoran i nehuman".

Ukrajina već dugo od Zapada traži borbene avione, ali je dosad dobila samo obećane tenkove od kojih neki još uvijek stižu. S druge strane, i dalje nema znakova da će velike zemlje poput SAD-a i Velike Britanije pristati na slanje svojih aviona. Britanija je prošlog mjeseca saopćila da će obučiti ukrajinske pilote za korištenje sofisticiranih NATO-vih aviona, dok SAD procjenjuju sposobnost ukrajinskih pilota da treniraju u američkim borbenim avionima F-16.

S druge strane, Rusi poručuju da će naoružanje koje Ukrajina dobija od Zapada samo produžiti konflikt, ali ne i promijeniti krajnji ishod. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je upozorio da bi isporuka aviona značila prelazak "crvene linije" te da bi Zapad tada bio u ratu protiv Rusije.