Manje novca
7

Poljska i Češka protiv jačanja vanjskih granica

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska i Češka su protiv plana o jačanju vanjskih granica EU, zbog straha da će dobijati manje novčanih sredstava za infrastrukturu, ukoliko se nastavi sa njegovim sprovođenjem, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravicki.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Češke Andrejem Babišem u Varšavi rekao da je povećanje broja zaposlenih u Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Frontex) neosnovano.

"Značajnije povećanje broja zaposlenih u Frontexu po našem mišljenju je neosnovano", istakao je Moravicki.

Moravicki je istakao da takvi prijedlozi postoje, ali da se ništa ne može učiniti bez novca, što izaziva zabrinutost zbog mogućnosti smanjenja strukturalnog ulaganja, kao što je finansiranje razvoja puteva i željeznica, javio je AFP.

"Mi u centralnom dijelu Evrope želimo da stignemo do kvaliteta života u kakvom uživaju zemlje zapadne Evrope. To je poenta strukturalnih fondova", dodao je Moravicki.

Plan o jačanju granica u julu je predstavila Evropska komisija.

Berlin i Brisel vjeruju da bi plan povećanja broja zaposlenih u Frontexu na 10.000 do 2020. godine pomogao EU u kontrolisanju priliva migranata.

Međutim, pojedine zemlje istočne i južne Evrope izrazile su zabrinutost da bi jačanje uloge Frontexa moglo da smanji njihov suverenitet.