Svijet
0

Poljska bliže proturaketnom sistemu nakon Bushove posjete

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski izjavio je u utorak da je njegova zemlja bliže tome da bude domaćin američkoj odbrambenoj instalaciji nakon posjete predsjednika Georgea W. Busha prošle sedmice.

Bush je u petak razgovarao s predsjednikom Lechon Kaczynskim, bratom blizancem premijera, o planovima da razmjesti deset raketa presretača u toj zemlji.

Upitan na državnom Radiju 1 da li je Poljska sada bliže da postane domaćin proturaketnom štitu, premijer je izjavio: "Da, bliže smo. Razgovarali smo o poštenom sporazumu i mislim da će biti postignut", prenosi AP.

On je naglasio poljsko insistiranje na tome da svaki sporazum mora osnažiti sigurnost zemlje, uključujući "vojna i vojno-politička pitanja", ali nije pojasnio tu tvrdnju.

Premijer Kaczynski također je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da "igra igru" svojim kontraprijedlogom iz prošle sedmice da se proturaketni odbrambeni sistem instalira oko radarsake instalacije iz sovjetskih vremena u Azerbejdžanu.

Putin se žestoko usprotivio američkim planovima da izgradi sistem u Poljskoj i susjednoj Češkoj Republici, gdje Washington želi da ima bazu za proturaketni štit.

"Ne tako davno predsjednik Putin je tvrdio da je ta instalacija nešto nevjerovatno opasno i prijetio je nuklearnim bombama. Činjenica je, međutim, da da on igra neku vrstu igre koja nije ništa novo", izjavio je Kaczynski.

Kaczynski se usprotivio povinovanju ruskim pokušajima da se ometu američki planovi proturaketne odbrane.

"Ukoliko Kremlj uspije u tome, njegova pozicija prema Evropi bila bi neuperodivo jača nego što je trenutno", kazao je.

Putin je slijedio prošlosemični prijedlog u vezi s Azerbejdžanom sugerirajući kako bi rakete presretači mogle biti postavljene u zemljama poput Turske ili Iraka ili na morskim platformama.