Svijet
0

Politika razlog sve većeg jaza Zapada i muslimanskog svijeta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jednogodišnje istraživanje o razlozima sve većeg jaza Zapada i muslimanskog svijeta vodila je takozvana "Alijansa civilizacija", grupa sastavljena od vodećih političkih i vjerskih ličnosti, dok bi se o rezultatima istraživanja trebalo raspravljati iduće godine na samitu u Rio de Janeiru.

Panel "Alijansa civilizacija" obuhvata 20 istaknutih ličnosti, ali ima jednu centralnu temu razmatranja.

"Možemo odmah odstraniti ideju da tu postoji sukob civilizacija. Nije u pitanju ništa od toga. U pitanju je to što su ljudi u različitim dijelovima svijeta nezadovoljni zbog načina na koji su stvari uređene. I većina uzroka tenzije, uzroka netrpeljivosti, jesu politički i ekonomski uzroci, prije nego kulturni ili civilizacijski", kazao je Desmond Tutu, jedna od ključnih figura u povijesti 20. stoljeća zbog zasluga u prevladavanju režima apartheida u Južnoj Africi, teolog i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984.

Jedan od najvažnijih zaključaka u izvještaju glasi da je rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba ključ za premošćivanje jaza između Istoka i Zapada.

Bivši generalni tajnika UN Kofi Annan, koji je naručio studiju, branio je svoju inicijativu za održavanje regionalne bliskoistočne konferencije i rješavanje krize bez preduvjeta.

"Dokle god Palestinci žive pod okupacijom izloženi svakodnevnim frustracijama i ponižavanju i dokle god Izraelci ginu u eksplozijama u autobusima i na igrankama, strasti će svugdje da se rasplamsavaju", rekao je Anan.

U izvještaju se ističe da su se strasti rasplamsale nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i kasnijih događaja u Iraku i Afganistanu. Također se navodi da muslimanske i zapadne ekstremističke organizacije nastoje i dalje pothranjivati te strasti.

Nadbiskup Desmond Tutu smatra da je potrebno poduzeti sveobuhvatne korake za rješenje tih problema.

"Generalni tajnik UN-a vrlo jasno nije htio da ova grupa na takozvanom visokom nivou bude pričaonica, istakavši da treba sačiniti specifične prijedloge koji bi se mogli primijeniti i rekao bih da smo to i uradili. Riječ je o područjima kao što su omladina, mediji, migracije, obrazovanje", rekao je Tutu.

Inicijativa "Alijansa civilizacija", nakon nereda u muslimanskim dijelovima Pariza i protesta protiv danskih karikatura poslanika Muhammeda, preporučila je više programa razmjene omladine Sjedinjenih Država i Bliskog istoka, veću toleranciju prema imigrantima i poštovanje religije u medijima.

Predloženo je i imenovanje specijalnog predstavnika UN-a koji bi bio zadužen za pomoć u rješavanju kriza, prenosi VoA. Izvještaj "Alijanse civilizacija" objavljen je u Istanbulu, a Brazil treba biti domaćin samita iduće godine u Rio de Janeiru, na kojem će se razgovarati o rezultatima ovog istraživanja.