{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Politika razlog sve većeg jaza Zapada i muslimanskog svijeta

F
25.12.2006. u 10:12
0
0
Politika razlog sve većeg jaza Zapada i muslimanskog svijeta
0
Politika razlog sve većeg jaza Zapada i muslimanskog svijeta
Foto: AP
Jednogodišnje istraživanje o razlozima sve većeg jaza Zapada i muslimanskog svijeta vodila je takozvana "Alijansa civilizacija", grupa sastavljena od vodećih političkih i vjerskih ličnosti, dok bi se o rezultatima istraživanja trebalo raspravljati iduće godine na samitu u Rio de Janeiru.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Panel "Alijansa civilizacija" obuhvata 20 istaknutih ličnosti, ali ima jednu centralnu temu razmatranja.

"Možemo odmah odstraniti ideju da tu postoji sukob civilizacija. Nije u pitanju ništa od toga. U pitanju je to što su ljudi u različitim dijelovima svijeta nezadovoljni zbog načina na koji su stvari uređene. I većina uzroka tenzije, uzroka netrpeljivosti, jesu politički i ekonomski uzroci, prije nego kulturni ili civilizacijski", kazao je Desmond Tutu, jedna od ključnih figura u povijesti 20. stoljeća zbog zasluga u prevladavanju režima apartheida u Južnoj Africi, teolog i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984.

Jedan od najvažnijih zaključaka u izvještaju glasi da je rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba ključ za premošćivanje jaza između Istoka i Zapada.

Bivši generalni tajnika UN Kofi Annan, koji je naručio studiju, branio je svoju inicijativu za održavanje regionalne bliskoistočne konferencije i rješavanje krize bez preduvjeta.

"Dokle god Palestinci žive pod okupacijom izloženi svakodnevnim frustracijama i ponižavanju i dokle god Izraelci ginu u eksplozijama u autobusima i na igrankama, strasti će svugdje da se rasplamsavaju", rekao je Anan.

U izvještaju se ističe da su se strasti rasplamsale nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i kasnijih događaja u Iraku i Afganistanu. Također se navodi da muslimanske i zapadne ekstremističke organizacije nastoje i dalje pothranjivati te strasti.

Nadbiskup Desmond Tutu smatra da je potrebno poduzeti sveobuhvatne korake za rješenje tih problema.

"Generalni tajnik UN-a vrlo jasno nije htio da ova grupa na takozvanom visokom nivou bude pričaonica, istakavši da treba sačiniti specifične prijedloge koji bi se mogli primijeniti i rekao bih da smo to i uradili. Riječ je o područjima kao što su omladina, mediji, migracije, obrazovanje", rekao je Tutu.

Inicijativa "Alijansa civilizacija", nakon nereda u muslimanskim dijelovima Pariza i protesta protiv danskih karikatura poslanika Muhammeda, preporučila je više programa razmjene omladine Sjedinjenih Država i Bliskog istoka, veću toleranciju prema imigrantima i poštovanje religije u medijima.

Predloženo je i imenovanje specijalnog predstavnika UN-a koji bi bio zadužen za pomoć u rješavanju kriza, prenosi VoA. Izvještaj "Alijanse civilizacija" objavljen je u Istanbulu, a Brazil treba biti domaćin samita iduće godine u Rio de Janeiru, na kojem će se razgovarati o rezultatima ovog istraživanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: