RCC o Jugoistočnoj Evropi
0

Politika održivih reformi ključna za evropsku integraciju

FENA
Jugoistočna Evropa održava stalni mjerljivi napredak ka evropskim integracijama provedbom politike održivih reformi u regionu, izjavili su u utorak premijer Albanije Sali Berisha i generalni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević na sastanku u Tirani.

"Napredak Albanije na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama važan je ne samo za samu državu nego i cijelu jugoistočnu Evropu", kazao je Biščević.

On je ocijenio da je u tom smislu konstruktivan doprinos zemlje stabilizaciji i procesu saradnje u regionu od ključnog značaja, navodi se u srijedu u saopćenju RCC-a.

Premijer Berisha je istaknuo značaj očuvanja evropske i evroatlantske perspektive za sve zemlje jugoistočne Evrope.

Dodao je da je, zahvaljujući uspješnom radu RCC-a, došlo vrijeme da se regionalna saradnja u najbitnijim područjima podigne na viši strateški nivo.

"Trenutna ekonomska i finansijska previranja u Evropi i svijetu dodatno pozivaju ne samo na bolju suradnju u našem regionu, nego traže i jedan širi, strateški pristup u vezi s razvojnim potrebama jugoistočne Evrope", kazao je generalni sekretar Biščević.

Premijer Albanije smatra da je njegova zemlja u potpunosti predana osmišljavanju i provedbi, zajedno s drugim zemljama JIE, konkretnih regionalnih projekata putem Programa višekorisničkog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Evropske unije, a naročito u energetici i infrastrukturi.

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Albanije Lulzimom Bashomu, generalni sekretar Biščević izvijestio je o aktivnostima RCC-a na uspostavljanju stalnog mehanizma saradnje između Sekretarijata RCC-a, nacionalnih koordinatora RCC-a iz jugoistočne Evrope, Evropske komisije i relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, čiji je cilj podsticanje razvoja u regionu.

Ministar Basha je naglasio značaj stalne podrške Evropske komisije radu RCC-a. Izrazio je spremnost albanskih vlasti da učestvuju u projektima RCC-a, uključujući i uspostavljanje Regionalnog centra za suzbijanje požara u jugoistočnoj Evropi i Fonda osiguranja od prirodnih katastrofa za jugoistočnu i centralnu Evropu, kao i projekta promoviranja održivog korištenja i integriranog upravljanja kopnenim vodenim putevima u regionu.

Tokom posjete, generalni sekretar RCC-a sastao se i sa zamjenikom ministra za integracije Albanije Albertom Gajom.

Posjeta generalnog sekretara Biščevića bila je dio niza političkih konsultacija sa zemljama članicama RCC-a iz jugoistočne Evrope.