Svijet
0

Politika i poslovne veze Rusije i Britanije

FENA
Pogoršani politički odnosi nisu ugrozili poslovne veze Londona i Moskve, i Britanija je i dalje najveći strani investitor u Rusiji, ističe danas londonski "Financial Times".

I Britanija i Rusija, podsjeća list, nastoje da intenzivnu privrednu saradnju odvoje od politike, što je bila i osnovna poruka jučerašnjeg moskovskog sastanka Britansko-rusko privredne komore.

Britanski ambasador u Moskvi Ser Tony Branton je na tom sastanku, navodi se, optužio zapadne medije da naširoko plasiraju negativnu sliku o Rusiji koju "oni koji žive u Rusiji ne mogu da prepoznaju u realnosti".

Londonski list, međutim, istovremeno primjećuje da su, uprkos razvijenim poslovnim vezama, odnosi Rusije i Britanije i dalje pod sjenkom političkih napetosti.

Tako je, ukazuje se, istog jučerašnjeg dana kada je održan sastanak Britansko-ruske privredne komore, šef Ruske službe bezbednosti (FSB) Nikolaj Patrušev u jednom novinskom intervjuu optužio Britaniju za subverzivnu djelatnost u Rusiji.

Patrušev je, navodi se, optužio zapadne zemlje da su pojačale obavještajni rad s ciljem razgradnje Ruske Federacije i rušenje te zemlje.

On je, ističe FT, posebno izdvojio Britaniju čije su specijalne službe najaktivnije u Rusiji, i to ne u smislu prikupljanja informacija, nego i utjecaja na unutrašnje prilike.

U tim planovima, rekao je Patrušev, posebno se aktivno koriste neke istočnoevropske zemlje koje su neprijateljski raspoložene prema Rusiji.