|

Političko previranje u Tunisu će iznjedriti radikalizam i u drugim arapskim zemljama

Političko previranje u Tunisu će iznjedriti radikalizam i u drugim arapskim zemljama
0
S
SRNA
17.1.2011. u 08:12
10
komentara
0

dijeljenja
Političko previranje u Tunisu će iznjedriti radikalizam i u drugim arapskim zemljama Foto: AFP
Previranja u Tunisu imat će odjeka i u drugim arapskim zemljama, gdje bi naglo političko otvaranje moglo da iznjedri neprijatni radikalizam, ocjenjuje "Financial Times".
List navodi da, iako je prilično kasno, arapski autokratski vladari i njihovi zapadni pokrovitelji moraju da razmisle o tome kako da otvore put ka slobodi društvima kojima su isuviše dugo prava bila uskraćivana.

List "Guardian" upozorava da je tuniska "revolucija jasmina" cvijet koji lako može da bude zgažen.

"Ako je slom mogao da se dogodi jednom od najbogatijih, najobrazovanijih i najstabilnijih arapskih režima, ko bi mogao da bude sljedeći", pita "Guardian".

U Jordanu su izbile demonstracije sa zahtjevom da vlada podnese ostavku, nemiri izbijaju u Libiji, Egipat je odgodio planirani rast cijena, a Maroko nervozno prati događaje.

Tuniska revolucija preuranjeno je nazvana po cvijetu jasminu - nije bila beskrvna, a mogla bi da izazove talas represije širom arapskog svijeta, pošto će diktatori izvući odgovarajuće pouke.

Dugogodišnji dopisnik "Independenta" sa Bliskog istoka Robert Fisk takođe sumnja da krvavi neredi u Tunisu najavljuju "zoru demokratije" u arapskom svijetu.

Zapadu je, piše Fisk, više stalo do reda i stabilnosti, nego do demokratije, a zadatak arapskih moćnika je da drže svoje narode pod kontrolom, da vole Zapad i da mrze Iran.

On postavlja pitanje šta je Hillary Clinton radila prošle nedjelje, dok je Tunis gorio?

"Ubjeđivala je korumpirane prinčeve zalivskih zemalja da podrže sankcije protiv Irana, da uđu u sukob sa Islamskom Republikom, da se spreme za novi udar na jednu muslimansku zemlju, poslije dvije katastrofe koje su SAD i Britanija već priredile tom regionu", navodi Fisk .

Zapad će i dalje održavati dobre odnose sa diktatorima, naoružavaće njihove armije i ubjeđivaće ih da sklope mir sa Izraelom. I postaraće se da era arapskih diktatora potraje, piše Robert Fisk u "Independentu".
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...