Svijet
0

Politički uspjeh Baracka Obame izazvao talas uzbuđenja širom svijeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Politički uspjeh Baracka Obame izazvao je talas uzbuđenja širom svijeta. Međunarodne reakcije na Obaminu pobjedu su sve pozitivne. Barack Obama promijenio je izgled američke politike, ali se postavlja pitanje da li može da promijeni stav svijeta prema Americi. Senator iz Ilinoisa kaže da će o tome suditi historija.

“Ovo je bio trenutak kada smo okončali rat, učinili našu naciju sigurnom i povratili naš imidž posljednje, najbolje nade na zemlji.”

Vest o Obaminoj pobjedi bila je udarna od Evrope do Biskog istoka. Francuske televizije već raspravljaju o tome da li bi Hillary Clinton trebalo da bude kandidat za potpredsjednika.

U Keniji, odakle potječe porodica senatora Obame, međutim, i dalje uživaju u sadašnjem trenutku. Obamin ujak: “Osjećamo se sjajno. Veoma smo sretni zbog Obame i željeli bismo da pobijedi na predsjedničkim izborima”.

Da bi to uradio, Obama planira da napadne stavove Johna McCainea u vezi sa vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući i njegov plan da dugoročno zadrži američke trupe u Iraku. To je pitanje koje će svijet svakako pažljivo pratiti. Za sada mnogi također kažu da je fer pitati se da li je Obama možda samo još jedan pogrešan korak u uspostavljaju rasne jednakosti u Americi, javio je Glas Amerike.

Možda, piše jedan britanski kolumnist, ali Barack Obama za sada mijenja svijet. A pored svijeta, možda i poziciju Amerike u njemu.