Sjever Indije
0

Politički nasljednik Dalaj-lame položio zakletvu

FENA
Lobsang Sangay i Dalaj-lama
Lobsang Sangay i Dalaj-lama
Lobsang Sangay, 43-godišnji pravnik, položio je u ponedjeljak zakletvu kao novi premijer tibetanske vlade u egzilu i politički nasljednik Dalaj-lame.

Sangay je položio zakletvu na svečanosti koju je predvodio Dalaj-lama u hramu Tsuglagkhang, duhovnom centru Dharamsale, grada koji se nalazi na sjeveru Indije i u kojem se nalazi vlada u egzilu.

Sedamdesetšestogodišnji Dalaj-lama je u martu najavio kako namjerava odustati od političke uloge lidera pokreta Tibetanaca u egzilu, koja je uglavnom simbolična, i svoju odgovornost prenijeti na novog premijera s proširenim ovlastima. On će zadržati ulogu duhovnog vođe.

Ova historijska politička tranzicija dat će novom premijeru puno istaknutiju poziciju nego što su je imali njegovi prethodnici. Ovo je ujedno i prekid s prošlošću u kojoj su stare vjerske figure dominirale političkim životom tibetanskog pokreta. Ovaj stručnjak za međunarodno pravo, rođen na sjeveroistoku Indije, nikada nije živio u Tibetu niti je tamo dolazio.

Prilikom nedavnog intervjua za agenciju AFP, on je potvrdio da potpuno podržava formulu "srednjeg puta" kakvu je želio Dalaj-lama, što znači radije "značajnu autonomiju" Tibeta pod kineskom admninistracijom nego čistu i jednostavnu nezavisnost regije.

Insistirajući na činjenici da je Dalaj-lama nezamjenjiv, istakao je želju tibetanske zajednice da "mlada generacija preuzme rukovođenje" pokretom.