Svijet
0

Politička kriza u Kuvajtu

FENA
Kuvajtski emir šejh Sabah al-Ahmad al-Sabah potvrdio je u srijedu jednoj grupi poslanika da neće biti novog raspuštanja parlamenta ni prijevremenih izbora, nakon što je u utorak podnijela ostavku vlada ovoga naftom bogatog emirata u Perzijskom zaljevu.

"Emir nam je rekao da mu je stalo do demokracije i da Narodna skupština mora završiti svoj mandat" do 2012. godine, izjavio je poslanik Jassem al-Khorafi za štampu, javlja AFP.

Kuvajt je u utorak zapao u novu političku krizu nakon što je vlada podnijela ostvaku zbog trzavica između parlamenta i izvršne vlasti.

Petnaest članova vlade koji su i poslanici povuklo se u utorak sa sjednice parlamenta u znak protesta što se na dnevnom redu našao zahtjev za saslušanje premijera šejha Nassera al-Ahmada al-Sabaha, emirovog rođaka, o boravku u zemlji jednoga iranskog šiitskog zvaničnika kojem je zabranjen ulazak u Kuvajt.

Premijer je, zatim, podnio ostavku emiru.

Khorafi je dao do znanja da bi emir mogao prihvatiti ostavku vlade i zatražiti formiranje nove. To bi bila peta vlada za mandata premijera šejha Nassera od 1996. godine.

Tri sunitska poslanika koja su tražila saslušavanje premijera, što je izazvalo krizu, odbila su u srijedu povući zahtjev.