Raspisivanje opštih izbora?
0

Politička kriza glavna tema britanskih dnevnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Politička kriza izazvana nastavkom otkrića o neregularnim poslaničkim troškovima rezultirala je zahtjevom dvije trećine birača da premijer Gordon Brown raspiše opšte izbore do kraja ove godine, piše u subotu Guardian na naslovnoj strani.

Čovjek koji je proslijedio podatke o poslaničkim troškovima Daily Telegraphu po prvi put, u ovom listu, objašnjava zašto je to učinio, ističući da je morao da objelodani sistem koji je "iskvaren do srži".

Bivši oficir specijalnih jedinica britanske vojske (SAS) John Vik, koji je proslijedio informacije dobijene od jednog anonimnog izvora, kaže da se ne kaje što je izazvao političku krizu u zemlji, jer je uvjeren da će nakon čitave bure, i parlament i društvo postati "bolja mjesta".

Independent međutim smatra da su stvari otišle predaleko i da je istraga o poslaničkim troškovima prerasla u "lov na vještice"; iako je riječ o ozbiljnim prestupima, javnosti je sad ipak potreban osjećaj za perspektivu, piše ovaj list, dodajući da čak 80 odsto birača namjerava da na sljedećim izborima glasa za nezavisne birače.

Financial Times upozorava na opasnosti od okretanja birača nezavisnim kandidatima, često u vidu slavnih medijskih ličnosti, koje rijetko uspjevaju da ostanu nezavisne ili da imaju istinski politički uticaj.

Oni se ili pridružuju nekoj postojećoj stranci ili su osuđeni na političku izolaciju i minoran uticaj.