{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Političarima u EU preporučeno da ograniče korištenje mobitela

S
5.11.2013. u 12:28
0
3
Političarima u EU preporučeno da ograniče korištenje mobitela
0
Političarima u EU preporučeno da ograniče korištenje mobitela
Foto: Ilustracija
Nakon špijunske afere Snowden političarima u EU preporučeno je da ograniče korištenje mobilnih telefona.
Belgijski premijer Elio Di Rupo zabranio je članovima vlade da se koriste mobilnim telefonima za vrijeme "zatvorenih" sjednica.

Visoki činovnici Francuske i Holandije obavezali su se da će zamijeniti obične mobilne telefone - telefonima sa funkcijom šifrovanja razgovora. Vlasti Njemačke razmatraju mogućnost kreiranja specijalnog softvera za zaštitu telefonskih razgovora svojih državnih službenika.

Eksperti smatraju da je to sasvim opravdano. Tim prije, jer su SAD indirektno potvrdile da ne namjeravaju da potpuno odustanu od praćenja svojih saveznika.

Caitlin Hayden, sekretar za štampu Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, izjavila je da Washington "revidira svoju politiku, ali da to ne znači da će je potpuno otkazati".

Najvjerovatnije, Amerikanci će obustaviti prisluškivanje razgovora najvažnijih evropskih političara, smatraju eksperti, ali neće sasvim prekinuti obavještajnu aktivnost na evropskom kontinentu.

Briga o informacionoj sigurnosti već je postala norma i za mnoge komercijalne kompanije, između ostalog u Rusiji. U nekim kompanijama službenici po dolasku na posao predaju lične mobilne telefone.

Potreban je i novi softver za šifrovanje razgovora koji se vode putem mobilnog telefona, navode eksperti. No, radi se o tome da je većina postojećih programa razrađena prema američkim standardima i nije sigurno koristiti se njima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: