Financial Times
0

Političari u nedoumici oko ekonomske politike

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
List Financial Times u rubrici posvećenoj komentarima i analizama piše da je makroekonomija kao nauka u ozbiljnim problemima, a najveći umovi na tom polju ne slažu se ni oko najosnovnijih stvari.

Najbolji primjer za to su budžetski deficiti, koji u zemljama poput Amerike i Britanije nadmašuju 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Jedna grupa makroekonomista tvrdi da će takva situacija, ako se smjesta nešto ne preduzme, dovesti do povećanja kamatnih stopa i pada investicija privatnih kompanija, a deficiti će, umjesto da stimulišu privredu, izazvati novu recesiju i rast inflacije.

To nije istina, tvrde drugi - inflacija nije opasna, a veliki deficiti su nužni kako bi se izbjegla deflacija.

Snažne mjere za smanjenje deficita pojačale bi deflacione sile i izazvale novu i još ozbiljniju recesiju.

U oba tabora su, ističe list, ugledni stručnjaci, dobitnici Nobelove nagrade.

Ekonomisti se i u prošlosti često nisu slagali, ali sada se ne ustručavaju da svoje protivnike optužuju za neznanje ili čak za zlonamjernost.
Takva drastična razlika u ekonomskoj analizi pomaže da se objasni činjenica da političari nisu sigurni u to šta treba preduzeti, da mijenjaju stavove i da drugačije reaguju na istu krizu.

Jasno je, zaključuje autor komentara u Financial Times, da je zbog svega toga vrlo teško preduzeti bilo kakvu koordinisanu akciju.