Svijet
0

Političari traže ukidanje celibata za njemačke sveštenike

FENA
Njemački političari zabrinuti su zbog manjka sveštenika u katoličkim crkvama za koji je razlog celibat i, stoga, od poglavara Rimokatoličke crkve traže njegovo ukidanje, piše danas njemačka štampa, prenose agencije.

Ugledni političari iz redova hrišćanskih demokrata uputili su pismo biskupima, ali i papi Benediktu XVI u kome za sveštenstvo traže dozvolu za sklapanje braka, ocjenjujući da je riječ o "alarmantnoj situaciji".

U pismu, čije dijelove objavljuje list "Suddeutsche Zeitung", navodi se da bi zbog krize u njemačkoj katoličkoj crkvi trebalo razmotriti mogućnost donošenja odluke kojom bi sveštenici u Njemačkoj bili "izuzeti od obaveznog celibata".

Prijedlog kojim se njemački političari obraćaju poglavaru Rimokatoličke crkve odnosi se, prije svega, na već oženjene ljude koji bi se, možda, okrenuli crkvi.

Među potpisnicima inicijative proslijeđene Rimu su i predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert i savezna ministrica za obrazovanje Anette Schavan.

Njemački političari istovremeno su svjesni da bi inicijativa o ukidanju celibata mogla da otvori veliku raspravu, na koju bi u drugim krajevima svijeta mogli reagirati s negodovanjem, prenio je "Deutsche Welle".