Španija
0

Političari pronevjerili više od četiri milijarde eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog političke korupcije u Španiji na području trgovanja nekretninama u zadnjih deset godina pronevjereno je oko 4,12 milijardi eura, piše španski dnevni list desnog centra El Mundo.

Dnevnik tu procjenu temelji na gotovo 30 sudskih postupaka i istraga koje je u zadnjih deset godina pokrenulo špansko pravosuđe, među kojima je i glasovita afera Malaya, zbog korupcije u urbanizmu u Marbelli, na jugu Španije (pronevjereno 2,4 milijardi eura).

El Mundo podsjeća na najnovije afere na Balearima (62 miliona eura), u Santa Colomi u Kataloniji (45 miliona) i na takozvanu aferu Guertel (45 miliona) u kojima su novac pronevjerila poduzeća povezana s opozicionom Narodnom strankom (PP, desnica).

Dnevnik traži da se provede niz mjera za suzbijanje korupcije te da se postrože kazne za prekršitelje i da se reformiraju izborni zakoni i zakoni o financiranju političkih stranaka u Španiji.

Kako piše El Mundo, Španija je od 2005. do 2008. pala s 25. na 28. mjesto na popisu najmanje korumpiranih zemalja koji je sastavila nevladina organizacija Transparency International.