Prijetnje i nauka
14

Političari, policajci i suci plagirali doktorate u Rumuniji, otkrivanje sve opasnije

I.Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Emilia Șercan, istraživačka novinarka i asistentica na Fakultetu novinarstva i komunikologije Univerziteta u Bukureštu, ukazala je svojim istraživanjima na razmjeru problema plagiranja i korupcije u sektoru visokog obrazovanja, poručivši da nijedna institucija i organizacija u Rumuniji nije na to imuna.

"Problem je u Rumuniji što su ljudi na svim važnim rukovodećim položajima, u svim institucijama, strankama, tajnim službama, upravi, pa čak i u akademskim krugovima, plagirali doktorate. Niko ne želi pravu promjenu. Ne možete zamisliti kako je bitka ovdje teška i kakve prepreke pokušavaju pronaći. Prvenstveno da se stvari ne bi promijenile i da ne bi morali snositi posljedice", rekla je Șercan, prenosi Euro Scientist.

Emilia Șercan je neustrašiv borac protiv nedoličnog akademskog ponašanja u Rumuniji. Nemilosrdno otkriva plagijat, korupciju, nepotizam i druge "bolesti" u sektoru visokog obrazovanja. Njen neumorni napor donio je pozitivne promjene u akademskom sektoru Rumunije, piše Euro Scientist.

Zbog konstantnog ukazivanja na nedolično akademsko ponašanje zvaničnika iz vlade i javnog sektora redovno dobija prijetnje i na meti je kampanja zastrašivanja i ponižavanja. Prijetnja smrću koju je dobila 15. aprila uvečer SMS porukom predstavlja još jedan pokušaj da se zaustave njena otkrivanja.

"Šaljemo ovu poruku s ciljem da spriječimo ono što će uslijediti, sve ovisi o vama. Zaustavite sve radnje koje trenutno poduzimate (...) ukoliko se ne želite suočiti s posljedicama".

O sadržaju poruke obaviještena je rumunska policija. Čovjek koji je uputio prijetnje smrću Emiliji Șercan pronađen je 24. aprila. Riječ je o policijskom službeniku zaposlenom u Policijskoj akademiji.

Slučaj je 25. aprila preuzela Nacionalna upravu za borbu protiv korupcije (DNA), koja je nadležna za istraživanje slučajeva u koje su uključeni policijski službenici. Policajac koji joj je uputio poruku priznao je djelo, ali je tužitelju rekao da to nije bila njegova inicijativa. Otkriveno je da je rektor Policijske akademije Adrian Iacob osmislio prijetnju zajedno s zamjenikom Mihailom Petricom Marcocijem.

Șercan je 25. marta otkrila da je Adrian Iacob, čelnik Policijske akademije, plagirao više od 70 posto svoje doktorske disertacije. Prema rumunskom zakonu, ako je doktorat povučen zbog plagiranja, ta osoba više ne može biti profesor - tako da Iacob može izgubiti cijelu svoju akademsku karijeru zbog njenih otkrića. Policajac koji joj je prijetio nije uhapšen, ali je stavljen pod sudsku kontrolu.

Rektora i zamjenika rektora Policijske akademije tužitelji su optužili za "poticanje na ucjenu" te su podnijeli ostavke. Oba su pod sudskom kontrolom.

U posljednje četiri godine stalno su objavljivana istraživanja o plagijatskim tezama branjenim na rumunskim univerzitetima. Među ljudima koji su plagirali svoju doktorsku disertaciju su, prema njenim istraživanjima, zamjenik premijera, dva ministra unutrašnjih poslova, ministar odbrane, ministar obrazovanja, ministar zdravstva, prvi zamjenik glavnog državnog tužioca, političari, suci, rektori, generali tajnih službi i drugi zvaničnici.

Svoja istraživanja objedinila je u knjizi Fabricia de doctorate.