Svijet
1

Političar porijeklom sa Balkana u središtu skandala koji potresa SAD

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Najbliži saradnici guvernera New Jerseya, Chris Christiea, duboko su umiješani u skandal koji potresa Sjedinjene Američke Države (SAD), a u kojem se spominje i jedan političar porijeklom s Balkana.

Naime, jučer je David Wildstein, bivši šef Odsjeka za saobraćaj u New Jerseyu, prvi osumnjičeni u skandalu povezanom s Christijem odbio da se pojavi pred zakonodavnom komisijom kako bi objasnio zašto je donio odluku da se zatvori most “George Washington” koji povezuje New York sa gradićem Fort Lee, javlja Anadolija.

Ipak, američki mediji su u međuvremenu saznali da je cijeli slučaj konstruiran kao osveta gradonačelniku grada Fort Leeja Marku Sokolichu, koji je porijeklom sa Balkana, jer navodno nije htio podržati Christieja u utrci za novi mandat guvernera.

Američka javnost je saznala za skandal kada su saradnici Christija slali e-mailove Sokolichu u kojima je pisalo da će “nastupiti teški dani za malog Srbina”, iako je Sokolich ustvari Hrvat.

Christie, jedan od vodećih kandidata republikanaca na predsjedničkim izborima 2016. godine,  najprije je negirao da su njegovi saradnici umiješani u skandal, da bi kasnije to priznao, navodeći kako nije znao za cijeli taj slučaj. Istakao je da je “osramoćen i ponižen ovim događajem i da su neke osobe iz njegovog tima dobile otkaz”.

Saradnici Christija su zatvorili na nekoliko dana više traka na mostu ''George Washington'' izazvavši tako veliku saobraćajnu gužvu u tom gradu, a sve kako bi nanijeli političku štetu Marku Sokolichu. Kretati se nisu mogla ni kola Hitne pomoći, školski autobusi...

Također su pronađene i poruke koje su poslate u ured Wildsteina, koji je tada još uvijek bio na čelu Odsjeka za saobraćaj u New Yorku, a u kojem je pisalo “vrijeme je za saobraćajne probleme u Fort Leeju”.

Wildstein je nakon naredbe da se zatvore dvije od tri trake na mostu ''George Washington'' u svome odgovoru Chritijevom uredu napisao: “Ovo će biti težak novembar za malog Srbina”.

Ugledni amerčki listovi ''The New York Times'' and ''Wall Street Journal'' pišu kako za zatvaranje saobraćajnih traka na mostu nije bilo nikakvog opravdanja niti potrebe.

Američki mediji navode da je Sokolich ustvari hrvatskog porijekla, ali da je zbog prezimena Wildstein očigledno mislio da je riječ o osobi srpskog porijekla.

 

SAD