Svijet
0

Policijski sat u Baqubi nakon prijetnje samoubilačkim napadima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Baqubi je u utorak uveden policijski sat, izjavio je jedan zvaničnik iračke vojske i dodao kako postoji prijetnja samoubica koji su u ovo uporište Al-Qaide došli da izvedu samoubilačke napade na sigurnosne snage.

"Imamo informacije o samoubicama opremljenim pojasevima s eksplozivom koji su došli u Baqubu da izvrše napade na sigurnosne snage. Nastojat ćemo uhvatiti sumnjive osobe koji su se sakrile po kvartovima", dodao je on, javlja AFP.

Policijski sat su u Baqubi, glavnom gradu provincije Dijala, uveden je u utorak nakon što je guverner te provincije Raad Rashid preživio bombaški napad na njegov konvoj.

U tom napadu, u kojem je Rashid prošao neozlijeđen, poginule su dvije osobe a sedam ih je ranjeno, prenio je Reuters.

Iračka državna televizija je javila da policijski sat traje u centru grada od danas u podne do sutra ujutro.

Nekoliko nedavnih napada u ovoj provinciji su izvele žene-bombaši što je taktika koju sve češće ove godine koristi Al-Qaida ali se ne zna da li je i u utorak bombaš-samoubica bila žena.

Policijski zvaničnik u Ramadiju pukovnik Salih Mahdi je saopćio da su u tome gradu nađena tijela uzrešetanih šest članove iste porodice, među kojima jedna žena i troje dece.

U Bagdadu su u ponedjeljak otkrivena tijela dvije osobe ubijene iz vatrenog oružja, navela je policija, a američke snage su u ponedjeljak i utorak u više operacija u sjevernom dijelu grada uhapsili devet osoba, saopćila je američka vojska.

Policija je još dodala da su naoružani muškarci u ponedjeljak ubili jednu ženu a ranili drugu u pucnjavi u Mahavilu, 60 km južno od Bagdada.