Guinessova rekorderka
11

Policijska crtačica pomogla u hapšenju hiljade kriminalaca

Klix.ba
Lois Gibson
Kriminalci se mogu zaustaviti i bez značke i pištolja, a dokaz za to je Lois Gibson, koja već 30 godina pomaže policiji da uhvati okorjele kriminalce uz pomoć bojica.

Gibson je najuspješnija policijska crtačica na svijetu, a trenutno drži i Guinessov rekord. Njeni crteži pomogli su policiji u Texasu da uhvati na stsotine ubica, silovatelja i kidnapera. Njeni crteži su toliko vjerodostojno da je teško povjerovati da ih je crtala samo na osnovu iskaza žrtvi, a svoj uspjeh pripisuje pažljivom slušanju.

"Svi svjedoci tvrde da se ne mogu sjetiti napadača dovoljno dobro da se nacrta skica jer je to traumatično iskustvo posljednje čega se žele sjećati, a ja ih moram potaknuti da se prisjete najgorih stvari kojih su prošli u životu", kaže Gibson za Huffington Post.

Svoj uspjeh Gibson najvjerovatnije duguje vlastitom iskustvu. Naime, i sama je bila žrtva kriminala i zbog toga je u stanju saslušati i pomoći drugima nakon proživljene traume i na koncu pomoći policiji da počinioca privede licu pravde.

"Nevjerovatno je talentirana. Bio sam svjedok događaja kada se žrtva ne može ničega sjetiti, a nakon razgovora sa Lois sposobna je veoma precizno opsaiti žrtvu", a kazao je šef policije u Houstonu Charles McClelland.

Teško je reći koliko osumnjičenih je uhapšeno na osnovu njenih crteža. Kada je 2007. godine uvrštena u Guinessovu knjigu rekorda kao najuspješnija policijska crtačica., iza nje je bilo 1.000 slučajeva koje je pomogla riješiti. Od tada su brojke skočile.

Prema nekim procjenama, nacrta oko 100 skica godišnje, a jedan od tri crtže rezultira hapšenjem. Gibson kaže da je sposobna povezati se sa žrtvama i svjedocima jer je u 21. godini jedva preživjela brutalan seksualni napad. Prije nego što se priidružila policiji, radila je kao ulični umjetnik, a sposobnost zapažanja detalja na licu joj se isplatila.

Zbog jednog slučaja silovanja, Gibson se policiji prvo ponudila kao volonter kako bi im pomogla u hvatanju kriminalca, a sada, nakon 30 godina, je nezamjenjiva dio houstonske policije.

Ona je danas jedna od najcjenjenijih forenzičkih umjetnika u svijetu, a talenat kao što je njen posjeduju samo rjetki. Prema nekim procjenama, u SAD ima samo 12 policijskih crtača koji su stalno zaposleni.

Gibson honorarno predaje na Univerzitetu Northwestern, a tražena je i u svijetu kao konsultant i trener policijskih crtača. Nedavno je pozvana i u Rumuniju kao predavač forenzičkim crtačima tamošnje policije.