Usvojiti reforme
14

Policijska brutalnost zabranjena u najmanje 12 američkih gradova nakon smrti Georgea Floyda

E. Sk.
Philonise Floyd, brat ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda, čija je smrt pokrenula svjetske proteste, pozvao je zastupnike u američkom Kongresu da usvoje reforme koje će zaustaviti policijsku brutalnost kako njegov brat ne bi bio samo "još jedno ime na listi", prenosi BBC.

"Ovdje sam da zatražim od vas da to zaustavite. Zaustavite bol", rekao je Floyd ponesen emocijama na saslušanju pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma, dan nakon što mu je brat pokopan u Houstonu. George je tražio pomoć i bio je ignorisan. Molim vas, poslušajte poziv koji vam sada upućujem, pozive naše porodice i pozive koji odjekuju ulicama cijelog svijeta", poručio je Floyd.

George Floyd umro je u Minneapolisu prije petnaest dana nakon što mu je policajac bijelac koljenom pritiskao vrat skoro devet minuta, piše BBC.

Njegova je smrt izazvala proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u koji su se proširili širom svijeta.

Najmanje 12 gradova i općina u Sjedinjenim Američkim Državama počinju zabranjivati ​​​​policijsku brutalnost, odnosno gušenje koje se desilo Georgeu Floydu. Gradovi koji su ovo zabranili su Phoenix, Los Angeles, Sacramento, San Diego, okrug Broward (Florida), Miami, Chicago, Washington, DC, Minneapolis, New York City, Denver i Houston.