Istražne radnje
7

Policija upala u prostorije Evropske narodne stranke u Briselu

B. R.
Fotografija ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Fotografija ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Policija iz Belgije i Njemačke jutros je izvršila pretres prostorija Evropske narodne stranke (EPP) koja na Starom kontinentu okuplja stranke desnog centra.

Sjedište EPP-a, koji ima najveći broj europarlamentaraca, nalazi se u briselskoj četvrti Rue du Commerce. Iz EPP-a su saopćili da su pretresi povezani s istragom u njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringija.

Poručili su da sarađaju s nadležnima, ustupajući sve potrebne podatke i dokumentaciju. No, nisu precizirali šta se istražuje.

Njemački mediji su objavili da istraga nije protiv ove grupacije stranaka ili nekog od zaposlenika EPP-a, već protiv čelnika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Marija Voigta koji je osumnjičen za korupciju i mito.

CDU je najveća opoziciona stranka u Njemačkoj i članica je EPP-a. Voigt je radio za EPP tokom izbora za Evropski parlament 2019. Istragom se navodno pokušava utvrditi koliko je novca dobio, dok on negira optužbe.

Na čelu EPP-a je Manfred Weber iz također opozicione njemačke stranke - Kršćansko-socijalne unije (CSU), prenosi Euronews.