Moskva
0

Policija uhapsila 90 demonstranata

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska policija u nedjelju je zabranila antivladin protest u centru Moskve te privela nekoliko desetaka demonstranata. Organizatori su saopćili da je 130 ljudi uhapšeno oko prijestonice, ali je policija javila da ih je uhapsila 90.

Opozicijski pokret koji predvodi bivši šahovski svjetski prvak i žestoki kritičar Kremlja Gari Kasparov saopćio je da je među uhapšenima i jedan od vođa grupe, javio je AP.

Pokret Druga Rusija organizovao je protest, prkoseći zabrani, kako bi skrenuo pažnju na ruske ekonomske probleme i protestirao protiv planova Kremlja da se predsjedenički mandat produži sa četiri na šest godina.

Kritičari tvrde da je promjena ustava kojom se omogućuje produženje predsjedničkog mandata povlačenje od demokratije i ima za cilj osnažiti poziciju premijera Vladimira Putina i njegovih saveznika.

Emisije vijesti na vodećim TV mrežama nisu spomenule slamanje moskovskih demonstracija kao ni onih u St. Petersburgu i Vladivostoku.

Kasparov i ostali ugledni opozicijski čelnici upravo su pokrenuli novi antivladin pokret nazvan Solidarnost u pokušaju da ujedine ruske liberalne snage i ohrabre narodnu revoluciju sličnu onoj u Ukrajini i Gruziji.

Kasparov je najavio održavanje protesta u nedjelju iako mu vlasti nisu dale dozvolu za njih.