|

Policija uhapsila 36 migranata koji su pokušali u brodicama preći kanal La Mancha

Policija uhapsila 36 migranata koji su pokušali u brodicama preći kanal La Mancha
0
F
FENA
22.4.2019. u 19:11
11
komentara
0

dijeljenja
Policija uhapsila 36 migranata koji su pokušali u brodicama preći kanal La Mancha Kanal između Engleske i Francuske
Tri male brodice s 36 migranata presretnute su danas dok su pokušavale preći kanal La Manche.
Brodica u kojoj je bilo 11 muškaraca uočena je u kanalu La Manche u jutarnjim satima, a britanska obalska straža i pogranične jedinice su privedene migranti prebacili u Dover, koji se nalazi na obali najužeg dijela kanala (Doverski prolaz) gdje je širina samo 34 kilometra.

Drugi brod s 15 ljudi, uključujući djecu presretnut je nekoliko sati kasnije. Ubrzo nakon toga graničari su presreli i treći brod s devet muškaraca i jednom ženom, i svi su prebačeni u Dover. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova izjavio je kako je svih 36 migranata tvrdilo da su irački ili iranski državljani ali da njihova nacionalnost još nije potvrđena. Svi su medicinski pregledani i proslijeđeni imigracijskim službenicima na razgovor. Najmanje 493 osobe, uključujući više od 35-ero djece, prešle su Kanal malim brodovima od 3. novembra 2018. godine, navodi BBC.

Britanski zvaničnici konstantno upozoravaju migrante na opasnosti u pokušaju prelaska La Mancha manjim brodovima kako bi ih odvratili od takvih rizičnih putovanja.

Prelazak La Mancha u manjim plovilima, kao ššto su gumeni čamci, a koje najviše koriste migranti, opasan je zbog gustog pomorskog saobraćaja, jakih struja i niske temperature vode, navodi AP.

La Manche (Engleski kanal) je dio Atlantskog okeana koji odvaja otok Veliku Britaniju od sjeverne Francuske te spaja Atlantski okean i Sjeverno more. Dug je oko 563 km, a širok oko 240 km. Doverski prolaz je najuži dio kanala, koji je širok samo 34 km i nalazi se na najistočnijem dijelu prolaza.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...