Turska
0

Policija uhapsila 15 demonstranata kurda

FENA
Turska policija sukobila se s kurdskim demonstrantima i uhapsila ih najmanje 15 koji su u nedjelju protestirali obilježavajući 10. godišnjicu hapšenja separatističkog vođe Abdullaha Ocalana.

Pet demostranata i dva policajaca povrijeđena su tokom protesta širom turskog većinski kurdskog jugoistoka, saopćile su lokalne bolnice.

Demonstranti u Diyarbakiru, najvećem gradu jugoistočne Turske, bacali su kamenice po oklopnim policijskim vozilima, a policajci su koristili suzavac kako bi rastjerali oko 2.500 ljudi koji su se okupili ispred sjedišta Demokratske socijalističke partije (DTP), jedine legalne kurdske političke grupacije, javio je Reuters.

Gradonačelnik Diyarbakira Osman Baydemir i poslanik Aysel Tugluk, oba članovi DTP-a, bili su na demonstracijama ali im je policija zabranila da se obraćaju masi.

Manji protesti su održani u gradovima širom jugoistoka zemlje. U Sirnaku su demonstranti bacali molotovljeve koktele po policajcima, a vlasti u Semdinliju, u blizini iračke granice, postavile su blokade na cestama kako bi spriječile demonstracije, javili su svjedoci.

Ocalan, koji je formirao naoružanu Radničku stranku Kurdistana (PKK) 1978., uhapšen je 15. februara 1999. dok je bježao iz grčke ambasade u Nairobiju nakon godinu dana duge potrage za njim od Sirije do Rusije, Italije, Grčke i Kenije. On je osuđen na smrt iste godine, a presuda mu je preinačena u doživotnu robiju 2002.

PKK je pokrenula separatističku kampanju protiv turske države 1984. tokom koje je ubijeno 40.000 ljudi, većinom Kurda. SAD i Evropska unija smatraju PKK terorističkom grupom.

Ocalan (61) izdržava kaznu doživotne robije u samici na otoku u blizini Istanbula. On je odbacio svoj zahtjev za nezavisnu kurdsku državu i sada poziva na konfederaciju i izvjesnu političku autonomiju za Kurde.

DTP, prva kurdska stranka koja je ušla u parlament prije više od decenije, suočava se sa sudskom zabranom rada zbog navodnih veza s PKK-a. Stranka se zalaže za pregovaračko rješenje s njom i za amnestiju za neke od njenih vođa.

Evropska unija, kojoj se Turska nastoji pridružiti, kritizirala je sudski postupak protiv DTP-a, tvrdeći da Kurdi trebaju imati političku zastupljenost u parlamentu. Turska je obećala povećati prava za svojih oko 15 miliona Kurda, ili 20 posto stanovništva, u okviru napora na pridruženju EU-u.