Afganistan
0

Policija uhapsila 10 napadača na djevojčice

FENA
Afganistanska policija uhapsila je 10 talibanskih militanata umiješanih u napad kiselinom ovog mjeseca na 15 djevojčica i učiteljica koje su išle u školu u južnom Afganistanu, saopćio je u utorak pokrajinski guverner.

"Nekoliko" od uhapšenih militanata priznalo je da je učestvovalo u napadu kiselinom, saopćio je guverner Kandahara Rahmatullah Raufi. On je odbio reći koliko ih je tačno priznalo, javio je AP.

Viskorangirani talibani platili su militantima ukupno 2.000 dolara da izvrše napad, kazao je Raufi. Napadači su došli iz Pakistana, ali su afganistanski državljani, saopćio je zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Doud Doud.

Napadači su prosuli kiselinu iz boca na tri grupe učenica i nastavnica koje su hodale prema školi u Kandaharu 12. novembra. Nekoliko djevojčica zadobilo je opekline po licu i primljeno je u bolnice. Jedna djevojčica danima nakon napada nije mogli otvoriti oči, što je navuklo osude širom svijeta.

Nakon što se istraga dovrši, optuženima će biti suđeno na otvorenom suđenju, kazao je Raufi.

Kandahar je duhovna kolijevka talibana i jedna je od najkonzervativnijih afganistanskih regija, mjesto gdje se žene rijetko usuđuju otići daleko od kuće.

Talibanski portparol ranije je negirao da su talibanski militanti umiješani u napad.

Djevojčicama je bilo zabranjeno pohađanje škole tokom vladavine talibanskog režima, tvrdokornih islamista koji su vladali Afganistanom u periodu 1996 - 2001. godine. Ženama je bilo dopušteno da izlaze samo u burkama koje ih pokrivaju od glave do pete i to u pratnji muškog člana porodice.

Zemlja je zabilježila značajan napredak na poboljšanju pristupa obrazovanju od svrgavanja talibana. Nešto manje od milion afganistanske djece - skoro isključivo dječaka - išlo je u školu pod talibanskom vladavinom. Skoro šest miliona afganistanske djece - među kojima dva miliona djevojčica- danas pohađa školu.