Protesti u San Juanu
2

Policija u Portoriku suzavcem rastjeruje demonstrante koji pozivaju na ostavku guvernera

I.Č.
(Foto: EPA-EFE)
Policija u San Juanu ispalila je suzavac u ponedjeljak navečer kako bi rastjerala hiljade demonstranata koji su zatražili da guverner Portorika podnese ostavku zbog najnovijeg skandala koji je pogodio otok, piše The Guardian.

Demonstranti su se okupili zbog uvredljivih poruka guvernera portorika Ricarda Rossellóa koji je, unatoč ostavci na mjesto predsjednika vladajuće Nove napredne stranke, pokušao da zadrži vlast. Najavio je da se neće kandidirati za reizbor sljedeće godine.

Demonstracije su organizovane jer su stotine stranica tekstualnih poruka guvernera i 11 njegovih saradnika objavljene 13. jula. Poruke sadrže homofobične i seksističke uvrede protiv političkih suparnika i kulturnjaka.

Također sadrže i vic o mrtvim tijelima tokom uragana Maria, koji je devastirao otok u septembru 2017. godine.

Policija je oko 23 sata pokušala rastjerati demonstrante sa ulica starog dijela grada San Juana koristeći suzavac. Najveći trgovački centar u Portoriku Plaza de las Américas zatvoren je prije demonstracija u ponedjeljak zajedno s mnogim drugim firmama.

Prošle sedmice policija je koristila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala demonstrante na ogromnom skupu pred guvernerovom rezidencijom u glavnom gradu otoka San Juan.