Svijet
0

Policija u Novom Sadu zabranila skup neonacista

FENA
Novosadska policija je poslije burnih reakcija nevladanih udruga iz zemlje i inostranstva, demokratskih stranaka i uglednih pojedinaca, zabranila skup neonacista "Marš za jedinstvo Srbije", najavljen za 7. oktobar u Novom Sadu.

Održavanje skupa inicirao je član neonacističke skupine Nacionalni stroj Goran Davidović, koji je nedavno u Novom Sadu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

On je bio predvodnik skupine od dvadesetak mladića koja je u studenom 2005. upala na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu, verbalno i fizički napala nazočne, dok su pojedinci iz te skupine dizali ruke u znak nacističkog pozdrava.

Premda je Davidović isticao kako bi okupljanje 7. oktobra bilo upereno protiv "svih oblika separatizma, sektašenja i podjela (Srbije)", vojvođanski mediji javili su kako je riječ o skupu čiji je cilj obilježavanje rođendana jednog od vođa Trećeg Rajha Heinricha Himmlera, zapovjednika Gestapoa i zloglasnih SS divizija.

Odluku policije da zabrani održavanje skupa pozdravila je do sada većina demokratskih stranaka u Vojvodini.

"Ta će odluka pridonijeti smirivanju napetosti među građanima, jer okupljanje neonacista sigurno ništa dobro ne bi donijelo", rekao je predsjednik gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice rekao je da se oni ograđuju od "rada 'Nacionalnog stroja' na nacionalnom identitetu srpskog naroda u Novom Sadu i Srbiji".

Agencija Beta javila je da je odluku policije pozdravio i direktor Ureda Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff koji je naveo kako je riječ o "značajnoj pobjedi u borbi protiv rasizma, antisemitizma i etničkih predrasuda".