Svijet
5

Policija u Gazi otima muškarce, tuče ih i brije im glave

Klix.ba
Policija u Gazi otima mlade muškarce s ulica i brije im glave u "borbi protiv frizura", tvrdi Centar za ljudska prava Palestine.

Prema podacima ovog centra policija je pretukla i pritvorila veći broj muškaraca čije su frizure bile "nepristojne".

Moler Ayman al Sayed je rekao kako je policija obrijala njegovu kosu koja je bila duga do ramena.

Kazao je kako se sve dogodilo dok je čekao taksi nakon što je završio radni dan u Gazi. Pored njega je naišlo policijsko vozilo i devetnaestogodišnjak je ubačen nazad u vozilo s još 10 muškaraca, dok su policajci vrištali i psovali.

Kada su stigli u policijsku stanicu, pritvoreni mladići su poredani u liniju i službenik je obrijao njihove glave.

"Obrijao im je dvije linije na sredini glave i od uha do uha, govoreći mladim muškarcima da mogu posao završiti kod frizera u blizini. Oni koji su pružali otpor pretučeni su", rekao je Al Sayed.

"Jedina stvar koju sada želim je napustiti ovu zemlju. Prestrašen sam. Samo vas pokupe na ulici bez razloga. Ne znam šta će uraditi sljedeće", dodao je.

Pritvoreni mladići posvjedočili su i da su vidjeli kako policija tuče tinejdžere koji su klečali na koljenima.

Grupa za ljudska prava izjavila je kako će istražiti napade, slučajeve nezakonitog pritvaranja i narušavanja civilnih prava građana.

Potpredsjednik Vlade Gaze rekao je kako je zabilježen mali broj brijanja glava te da su to "izolirana ponašanja policije i da se neće ponoviti".

Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze prije šest godina i uveo konzervativna prava na teritoriju, među kojima je i odvojeno školovanje djevojčica i dječaka.