Svijet
0

Policija u Francuskoj zaplijenila ETA-in kombi pun eksploziva

FENA
Policija je zaplijenila kombi pun eksploziva u jugoistočnoj Francuskoj, onemogućujući napad baskijskih separatista koji je očigledno imao za cilj izazvati žrtve, saopćio je u srijedu španski ministar unutrašnjih poslova.

Alfredo Perez Rubalcaba je izjavio da je grupa ETA, koja je ubila više od 800 ljudi od 1968., planirala izvesti napad u vrijeme parlamentarne rasporave u Španiji između utorka i srijede, javio je AP.

Mjesto i meta planiranog bombaškog napada ostali su nepoznati, kazao je.

Rubacalba je izjavio da je policija u jugoistočnoj Francuskoj zaplijenila kombi nakrcan sa oko stotinu kilograma eksploziva na bazi hlorata i uhapsila trojicu osumnjičenih pripadnika ETA-e u ponedjeljak.

"Hlorat je eksploziv kratkog vijeka. Vozilo je bilo spremno da eksplodira odmah, jučer ili jutros. Prilično je očigledno kako su oni imali za cilj izazvati žrtve", izjavio je on.

Perez Rubalcaba izjavio je da su pronađena dva detonatora iako vlasti vjeruju da je planiran napad samo jednom autobombom.

Rubalcaba je dodao kako je ETA planirala da aktivira bombu ručno kako bi izbjegla opremu koja može loviti signale s mobitela i ostalih elektronskih naprava obično korištenih u detoniranju bombi.

"Sve što možemo učiniti jeste da se zahvalimo snagama sigurnosti jer smo izbjegli napad. Čovjek bi mogao pretpostaviti da bi se to desilo u Španiji, i uz žrtve", izjavio je Rubalcaba.

ETA, čije je ime Baskijska domovina i sloboda, vodi kampanju za nezavisnu baskijsku državu skoro 40 godina.

Grupa je 5. juna opozvala 15-mjesečno primirje i najavila da će nastaviti s napadima. Policija je 21. juna pronašla drugi automobil, nakrcan sa 70 kilograma eksploziva, u jugozapadnoj Španiji, u blizini portugalske granice.

ETA je ubila dvojicu Ekvadoraca u napadu autobombom u Madridu prošlog decembra, ali je tada insistirala na tome da primirje i dalje ostaje na snazi.