Gruzija
0

Policija tukla demonstrante i uhapsila 39 osoba

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija je u ponedjeljak pretukla pedesetak opozicionara, uhapsila 39 osoba i zaplijenila kamere i opremu od fotoreportera i TV-snimatelja u Tbilisiju, u najnovijem okršaju s demonstrantima koji sedmicama protestiraju protiv gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je 39 demonstranata uhapšeno nakon što su blokirali promet i pružili otpor policiji koja je pokušavala osloboditi ulaz u glavnu policijsku stanicu u Tbilisiju i uspostaviti odvijanje prometa, prenio je Reuters.

Predstavnik ministarstvo je priznao da su se policajci nepropisno ponašali prema novinarima i njihovim ekipama i izvinili se "sedmoj sili".

Fotoreporter agencije Reuters rekao je da je nekoliko demonstranata ozbiljno pretučeno, kao i fotoreporter agencije European Pressphoto i da se nekoliko desetaka policajca u punoj opremi s pendrecima u policijskoj stanici "suprotstavilo" demonstrantima koji su tražili puštanje na slobodu šest opozicijskih aktivista uhapšenih u petak.

Policija je zaplijenila fotoaparate reportera i kamere TV- snimatelja, uključujući i fotoaparat Reutersovog novinara, koji mu je kasnije vraćen.

Međutim snimljene fotografije su uništene, tvrdi Reutersov fotoreporter, a njegove ostale kolege navode da im je oprema vraćena bez memorijske kartice.

Britanska agencija navodi da napetosti rastu u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon što više od dva mjeseca opozicija protestira i blokira ulice tražeći da Saakašvili podnese ostavku zbog javnih izjava o demokratiji i prošlogodišnjeg rata s Rusijom.

Opozicija optužuje Saakašvilija (41) da je uzurpirao vlast od 2003. godine i "ružičaste revolucije" koja ga je, uz podršku Zapada, stvorila i dovela na vlast.

On se od prošlog augusta nekoliko puta suočio sa zahtjevima za smjenu nakon odvajanje autonomnih oblasti Južne Osetije i Abhazije, ali kako navode analitičari, pitanje je da li je gruzijska opozicija ujedinjena i dovoljno jaka da ga zbaci s vlasti, zaključuje agencija.