Trg Bastilje
0

Policija suzavcem spriječila sukobe Turaka i Kurda u Parizu

FENA
Policija je danas u Parizu ispalila suzavac da bi obustavila sukobe između demonstranata Turaka i pristalica kurdskih pobunjenika.

Oko 150 mladih Turaka okupilo se na Trgu Bastilje mašući turskom zastavom i pjevajući patriotske pjesme. Protest je organizovan u znak protivljenja "terorizmu u Turskoj", a nakon napada pobunjenika iz Kurdistanske radničke partije (PKK) kada je ubijeno 24 ljudi.

S druge strane, grupa mladih koji su rekli da su pristalice PKK-a, bacali su kamenice i druge predmete ka okupljenim Turcima, zbog čega je policija bila primorana da ispali suzavac da bi rastjerala Kurde, navodi AFP.

Jedan od organizatora turskog protesta Hakan Fakili izjavio je da je povrijeđeno deset ljudi, ali to nije potvrđeno u policiji.

Turske snage bezbjednosti pokrenule su opsežnu operaciju protiv pripadnika PKK, nakon 18. oktobra, kada su u više napada kurdskih pobunjenika ubijena 24, a ranjeno 18 vojnika u provinciji Hakari, blizu granice s Irakom.

PKK je ovim napadima nanijela najveći gubitak turskoj vojsci od 1993. godine kada su kurdski separatisti u jednom napadu usmrtili 33 nenaoružana vojnika.

Okršaji turske vojske i PKK su učestaliji od ljetos. PKK, koju su Turska i veći dio međunarodne zajednice proglasili terorističkom organizacijom, bori se za nezavisnu državu Kurda na jugoistoku Turske od 1984. godine, a u tom konfliktu oko 45.000 ljudi je poginulo.