Jerusalem
0

Policija šesti put ispituje Olmerta

FENA
Policijski istražitelji stigli su jutros u rezidenciju izraelskog premijera Ehuda Olmerta u Jerusalemu da ga ispitaju šesti put u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog sumnji u umiješanost u nekoliko korupcionaških afera.

Očekuje se da će to biti posljednje ispitivanje prije najavljene Olmertove ostavke i moguće optužnice. Olmert je krajem jula rekao da će podnijeti ostavku kada bude izabran novi lider njegove partije Kadima, na izborima zakazanim za 17. septembra.

Iako je policija odbila da objelodani o čemu će razgovarati s premijerom, izraelski mediji spekuliraju da će, osim o novcu koji je primao od američkog biznismena Morrisa Talanskog i optužbama da je finansirao privatna putovanja svoje porodice u inostranstvo novcem od raznoraznih organizacija, biti riječi i o ranijim optužbama.

Moguće je da će Olmert morati odgovarati i zbog sumnji za privilegije koje je davao prijateljima u vrijeme dok je bio ministar industrije, trgovine i rada. Olmert se sumnjiči i da je kupio luksuznu kuću u Jerusalemu po znatno nižoj cijeni od tržišne i nezakonita politička imenovanja.

Policija i tužioci vjeruju da bi u naredne dvije sedmice mogla biti podignuta optužnica. Tokom dva ranija ispitivanja istražitelji su navodno iznenadili Olmerta dokazima, koji prethodno nisu procurili u medije, tako da nije mogao da se pripremi.