|

Policija rastjerala demonstrante u Bostonu, uhapšeno 47 ljudi

Policija rastjerala demonstrante u Bostonu, uhapšeno 47 ljudi
0
S
SRNA
10.12.2011. u 20:30
21
komentara
0

dijeljenja
Policija rastjerala demonstrante u Bostonu, uhapšeno 47 ljudi Demonstranti otjerani iz kampa (Foto: AFP)
Policija je raščistila šatorski kamp pokreta Okupirajmo Wall Street u komercijalnom dijelu Bostona i uhapsila 47 ljudi.
Više od 100 policajaca upalo je prije svitanja u kamp, kada je većina kampera spavala, i blokirala ulice. Policija je saopštila da su 33 muškarca i 14 žena uhapšeni, većinom zbog ulaska na privatni posjed.

Raspuštanje kampa na maloj travnatoj površini preko puta bostonske Banke federalnih rezervi i glavne željezničke stanice izvedeno je bez nasilja, za razliku od nekih drugih gradova za tri mjeseca demonstracija protiv Wall Streeta, koje su počele u New Yorku.

Bostonska policija nije nosila šljemove niti specijalnu opremu i nije potezala oružje na demonstrante.

Na konferenciji za novinare u sjedištu policije gradonačelnik Bostona Tomas Menino pohvalio je rad policije tokom ove akcije.

"U interesu bezbjednosti javnosti mi smo na kraju morali da djelujemo", rekao je Menino, dodajući da će policija spriječiti svaki pokušaj demonstranata da na nekom drugom mjestu postave šatore.

Protesti pod nazivom Okupirajmo Wall Street počeli su 17. septembra kada je nekoliko desetina demonstranata pokušalo da postavi šatore ispred berze u New Yorku i od tada su se proširili na nekoliko američkih gradova kao znak nezadovoljstva zbog stanja ekonomije i "pohlepe korporacija".
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...