Sirija
0

Policija pucala na nekoliko stotina demonstranata

FENA
Protesti u Homsu
Protesti u Homsu
Sirijske snage pucale su na nekoliko stotina demonstranata koji su se tokom noći na utorak okupili u gradu Homsu, uprkos upozorenju vlasti da će zaustaviti ono što su nazvale pobunom, izjavio je u utorak aktivista za ljudska prava.

Pripadnik policije obratio se ljudima okupljenim na trgu tražeći od njih da odu, a zatim su sigurnosne snage otvorile vatru, rekao je neimenovani aktivista. Dva stanovnika Homsa potvrdila su da su čuli pucnjeve iz pravca okoline trga.

Policija je upotrijebila i suzavac, a povrijeđen je najmanje jedan demonstrant.

Nekoliko sati prije protesta, sirijska državna televizija prenijela je saopćenje ministarstva unutrašnjih poslova u kojem se val nemira u Siriji opisuje kao pobuna i ističe Homs kao jedan od dva grada gdje "naoružane grupe koje pripadaju organizaciji salafista" pokušavaju terorizirati stanovništvo.

Salafizam je stroža verzija sunitskog islama koji mnoge vlade arapskih zemalja izjednačavaju s pobunjeničkim grupama kao što je Al-Qaida. Salafisti djeluju kao Salafistička grupa za molitvu i borbu (GSPC).

Obećanje predsjednika Bashara al-Assada da će sljedeće sedmice biti ukinuto vanredno stanje, koje je na snazi skoro pola stoljeća, nije pomoglo u smirivanju protesta, na kojima se zahtijevaju i veće političke slobode.

U Homsu je prethodne noći ubijeno osam demonstranata kada su izbili sukobi nakon što je u pritvoru preminuo jedan plemenski vođa, a najmanje četvero ljudi ubijeno je u ponedjeljak u Talbisehu, blizu Homsa, kada su sirijske snage sigurnosti otvorile vatru na pogrebnu kolonu.