"Slučaj Rolex"
34

Policija provalila u kuću peruanske predsjednice: Bili u potrazi za 14 luksuznih satova

B. R.
Dina Boluarte, predsjednica Perua (Foto: EPA-EFE)
Dina Boluarte, predsjednica Perua (Foto: EPA-EFE)
Policija je izvršila pretres vladine palate i privatne kuće peruanske predsjednice Dine Boluarte, i to u potrazi za Rolexovim i drugim skupocjenim satovima u okviru istrage korupcije.

Policajci su bili primorani da sinoć provale vrata na imanju predsjednice jer su ignorisane njihove naredbe. Istraga je pokrenuta tragom izvještavanja peruanske novinske kuće La Encerrona o satovima predsjednice. Ova novinska kuća je objavila da Boluarte ima najmanje 14 luksuznih satova. Nakon toga su peruanski medij ovaj slučaj prozvali "slučaj Rolex".

Boluarte je prije pretresa negirala bilo kakvu krivicu, rekavši da je sve ono što ima stekla napornim radom. Kako je izjavila, u predsjedničku palatu je došla čistih ruku i otići će čistih ruku, kao što je i obećala narodu. Iz njenog ureda su jutros saopćili da je policijski pretres protekao bez incidenata.

Njen advokat Mateo Castaneda je za medijsku kuću RPP kazao da je policijsko prisustvo bilo pretjerano te da je osmišljeno tako da se napravi "show". Potvrdio je da su policajci fotografisali deset satova, ali nije rekao o kakvim satovima je riječ, tj. o kojim proizvođačima satova je riječ. Najavio je da će predsjednica sljedeći mjesec dati iskaz pred tužiteljem, Politički saveznici Boluarte su stali u njenu odbranu te su i oni poručili da je riječ o pretjeranoj policijskoj reakciji.

Peru je u posljednjih nekoliko godina pod političkom nestabilnošću. Predsjednik za predsjednikom su se smijenjivali usljed optužbi za korupciju ili političke malverzacije, prenosi CNN.