Pronađena salmonela
6

Policija pretresla fabrike kompanije Lactalis u Francuskoj zbog zaraženog mlijeka za bebe

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska policija izvršila je pretrese na nekoliko mjesta kojim upravlja kompanija Lactalis u sklopu istrage i mlijeku u prahu za bebe u koje je pronađena salmonela.

Više od 12 miliona kutija ovog proizvoda za bebe je povučeno iz 83 zemlje svijeta. Roditelji čija su se djeca razboljela nakon što su pila mlijeko podnijeli su tužbe protiv kompanije.

Pretres se vrši i u fabrici Craon na sjverozapadu Francuske koja je zatvorena prošlog mjeseca nakon što se posumnjalo da je kontaminacija krenula upravo iz nje.

Glasnogovornik kompanije Michel Nalet potvrdio je da prisustvo salmonele u mlijeku u prahu. Istakao je kako sarađuju s vlastima, te da će učiniti sve što je potrebno da se istraga zaključi.

Najmanje 37 beba u Francuskoj je zaraženo salmonelom.

Lacatlis je jedna od najvećih proizvođača mliječnih proizvoda s godišnjom prodajom od 17 milijardi eura. Ima 246 prodajnih mjesta u 47 zemlje, a samo u Francuskoj zapošljava 15.000 ljudi.

Kompanija vjeruje da je kontaminacija nastala tokom renoviranja u fabrici Craon. Negirali su da su pokušali zataškati slučaj.

Povukli su proizvode Picot, Milumel i Taranis, a pogođene su zemlje Evrope, Azije, Latinske Amerike i Afrike. Francuska vlada saopćila je kako je zabranila rad fabrike Craon dok se slučaj ne okonča, te da će izdati sankcije zbog prodavanja proizvoda za kojih postoji sumnja da su kontaminirani salmonelom.