Granica Ekvadora i Kolumbije
0

Policija otkrila podmornicu za transport tona kokaina

Sarajevo-x.com
Podmornicu koju su pripremili dileri za transport tona kokaina između zemalja otkrili su duboko u džungli Ekvadora policajci za borbu protiv narkotika.

Oko 30 m duga podmornica na dizel i električni pogon sagrađena je u udaljenim dijelovima džungle u Ekvadoru blizu granice s Kolumbijom i bila je dobro kamuflirana, piše "Daily Mail".

Policijsku operaciju vodili su američki istražitelji, te su pomogli lokalnoj policiji da uhapse jednog od uključenih u posao s podmornicom prije nego je ona prvi put zaplovila obližnjom rijekom.

Prema prvim procjenama policijskih stručnjaka, podmornica je bila dobro opremljena i sposobna za prekookeanska putovanja.

Otkriće ove podmornice napravljene u "kućnoj radinosti", te jedne od najvećih takve vrste, vrlo je značajno u borbi protiv globalne trgovine kokainom čiji su centri smješteni u Južnoj Americi.

Šef američkih istražitelja Jay Bergman je izjavio da ovo otkriće ukazuje na to koliko su se kokainski dileri "ozbiljno razvili".

Kolumbijski narko-karteli su bili i ranije poznati po tome da koriste ovakve podmornice za krijumčarenje velikih količina kokaina u SAD.

U augustu 2007. američke snage presrele su podmornicu sa tonama kokaina blizu obale Gvatemale. A u julu 2008. meksička mornarica zaplijenila je takvu podmornicu koja je prevozila drogu prema Pacifičkoj obali.

U međuvremenu kolumbijska je policija zaplijenila repliku trofeja Svjetskog nogometnog kupa, za koji je utvrđeno da je napravljen od kokaina. Kolumbijski istražitelji pronašli su trofej tokom rutinske kontrole u skladištu na aerodromu u Bogoti, u paketu koji je trebao ići za Madrid.

Čak 11 kg težak trofej bio je vrlo vjerodostojno urađen s ugraviranim likovima i natpisom FIFA.