Policija okružila kuću Chabad u Mumbaiju

F
FENA
27.11.2008. u 12:29
0
1
Policija okružila kuću Chabad u Mumbaiju
0
Policija okružila kuću Chabad u Mumbaiju
Policijski komandosi u četvrtak su okružili sjedište ultraortodoksne jevrejske grupe Chabad Lubavitch, koje su naoružani napadači zauzeli tokom noći u nizu koordiniranih napada širom Mumbaija.
Na hiljade radoznalaca stajalo je u uskim alejama u blizini petospratne zgrade, gdje su teške zavjese navučene iza prozora porazbijanih puščanom paljbom. Susjedi tvrde da su pokušali zaštititi kuću dok su je naoružani napadači zauzimali u srijedu navečer, javio je AP.

Svjedoci su javili da su tri osobe ubijene u napadu, ali ta brojka se nije mogla potvrditi.

"Izgleda da su teroristi upravljali policijskim vozilom koje im je omogućilo lagan pristup području oko kuće Chabad i bacili su bombu na obližnju benzinsku pumpu", izjavio je rabin Zalaman Shmotkin, portparol pokreta Lubavitch u New Yorku, dodajući da su napadači "upali u zgradu Chabad".

Kuća služi kao obrazovni centar, sinagoga i nudi usluge za odvikavanje od droge.

Mještani su pokušali zaštititi centar, sukobljavajući se s napadačima i gađajući ih kamenicama u naporu da otjeraju militante, saopćio je Puran Doshi, lokalni poslovni čoivjek koji živi u blizini.

Masa se povukla pod vatrom napadača, koji su ubili tri čovjeka, ranili jednog i bacili nekoliko bombi, kazao je on. Policija nije mogla odmah potvrditi njegovo svjedočenje.

"Oni su pucali neselektivno po ljudima", kazao je Doshi.

Sanjay Bhasme (40), koji živi u zgradi iza kuće Chabad, izjavio je da je obavijestio policiju nakon što je pucnjava počela u 21,45 sati, ali da nijedan policajac nije stigao u roku od više od 30 minuta - i to tek nakon njegovih ponovljenih poziva za pomoć.

Shmotkin je izjavio kako nije u stanju da potvrdi izvještaje da su bračni par i njihovo dijete ubijeni u metežu. On nije znao situaciju rabina Gavriela Noacha Holtzberga, vodećeg predstavnika u kući Chabad, niti rabinove porodice.

Kazao je da i druge porodice žive u kući, koja privlači stotine izraelskih i jevrejskih posjetilaca iz Indije i inostranstva svake godione.

Pucnjava se mogla čuti nekoliko puta u četvrtak ujutro, a komandosi su ispaljivali suzavac prema kući barem jednom, javili su svjedoci. Troje ljudi odvedeno je iz zgrade u pratnji policije: žena, dijete i indijski kuhar.

U nizu koordiniranih napada dijelovi Mumbaija ostali su u haosu, dok su timovi napadača atakovali na luksuzne hotele, popularni restoran i prepunu željezničku stanicu, ubivši najmanje 101 osobu u uzevši zapadnjake za taoce.

Borbe još bjesne na nekim od tih mjesta više od 12 sati nakon prvih napada.

Grupa islamskih ekstremista preuzela je odgovornost za napade.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: