Borbe bjesne u gradu
0

Policija okružila kuću Chabad u Mumbaiju

FENA
Policijski komandosi u četvrtak su okružili sjedište ultraortodoksne jevrejske grupe Chabad Lubavitch, koje su naoružani napadači zauzeli tokom noći u nizu koordiniranih napada širom Mumbaija.

Na hiljade radoznalaca stajalo je u uskim alejama u blizini petospratne zgrade, gdje su teške zavjese navučene iza prozora porazbijanih puščanom paljbom. Susjedi tvrde da su pokušali zaštititi kuću dok su je naoružani napadači zauzimali u srijedu navečer, javio je AP.

Svjedoci su javili da su tri osobe ubijene u napadu, ali ta brojka se nije mogla potvrditi.

"Izgleda da su teroristi upravljali policijskim vozilom koje im je omogućilo lagan pristup području oko kuće Chabad i bacili su bombu na obližnju benzinsku pumpu", izjavio je rabin Zalaman Shmotkin, portparol pokreta Lubavitch u New Yorku, dodajući da su napadači "upali u zgradu Chabad".

Kuća služi kao obrazovni centar, sinagoga i nudi usluge za odvikavanje od droge.

Mještani su pokušali zaštititi centar, sukobljavajući se s napadačima i gađajući ih kamenicama u naporu da otjeraju militante, saopćio je Puran Doshi, lokalni poslovni čoivjek koji živi u blizini.

Masa se povukla pod vatrom napadača, koji su ubili tri čovjeka, ranili jednog i bacili nekoliko bombi, kazao je on. Policija nije mogla odmah potvrditi njegovo svjedočenje.

"Oni su pucali neselektivno po ljudima", kazao je Doshi.

Sanjay Bhasme (40), koji živi u zgradi iza kuće Chabad, izjavio je da je obavijestio policiju nakon što je pucnjava počela u 21,45 sati, ali da nijedan policajac nije stigao u roku od više od 30 minuta - i to tek nakon njegovih ponovljenih poziva za pomoć.

Shmotkin je izjavio kako nije u stanju da potvrdi izvještaje da su bračni par i njihovo dijete ubijeni u metežu. On nije znao situaciju rabina Gavriela Noacha Holtzberga, vodećeg predstavnika u kući Chabad, niti rabinove porodice.

Kazao je da i druge porodice žive u kući, koja privlači stotine izraelskih i jevrejskih posjetilaca iz Indije i inostranstva svake godione.

Pucnjava se mogla čuti nekoliko puta u četvrtak ujutro, a komandosi su ispaljivali suzavac prema kući barem jednom, javili su svjedoci. Troje ljudi odvedeno je iz zgrade u pratnji policije: žena, dijete i indijski kuhar.

U nizu koordiniranih napada dijelovi Mumbaija ostali su u haosu, dok su timovi napadača atakovali na luksuzne hotele, popularni restoran i prepunu željezničku stanicu, ubivši najmanje 101 osobu u uzevši zapadnjake za taoce.

Borbe još bjesne na nekim od tih mjesta više od 12 sati nakon prvih napada.

Grupa islamskih ekstremista preuzela je odgovornost za napade.