London
2

Policija objavila fotografiju napadača Khalida Masooda

Klix.ba
Policija je objavila fotografiju Khalida Masooda, muškarca koji je u srijedu izvršio napad na civile i policiju pokraj britanskog parlamenta u Londonu.

Masood je prije bio poznat kao Adrian Elms i Adrian Russell Ajao, a policija sumnja da je pored ova dva imena koristio njih još nekoliko. Snage sigurnosti u posljednjih 48 sati vrše pretrese i hapšenja na nekoliko lokacija u zemlji.

Riječ je o adresama u Brightonu, Jugoistočnom Londonu, Istočnom Londonu, Surreyu, Manchesteru, Carmarthenshireu i Birminghamu.

Uhapšeno je ukupno 11 osoba zbog sumnje u povezanost s počiniteljem i terorističkim organizacijama, dok je njih deset ostalo u pritvoru nakon što je jedna osoba puštena na slobodu.

Masoodov identitet je otkriven tek nakon što je policija zatražila dodatne informacije od javnosti u nadi da će još više proširiti istragu.

"Naša istraga kreće se ka cilju razumijevanja njegovih motiva, pripreme i saradnika", rekao je predstavnik policije Mark Rowley.

Podsjećamo, Masood je u srijedu automobilom oborio više desetaka osoba na mostu Westminister, troje je ubio, nakon čega je nožem usmrtio nenaoružanog policajca pred parlamentom. Snage sigurnosti su ga potom likvidirale ispalivši nekoliko hitaca.