|

Policija na demonstrante u Parizu ispaljuje gumene metke

Policija na demonstrante u Parizu ispaljuje gumene metke
30
Klix.ba
24.11.2018. u 17:21
70
komentara
30

dijeljenja
Više od 5.000 demonstranata i u drugom dijelu dana još uvijek blokira glavni grad Francuske zbog poskupljenja goriva, odnosno novih nameta na taj još uvijek nezamjenjiv energent.
Policija je uzrokovala haos nakon što je na "žute prsluke" otvorila vodene topove i ispalila suzavce u namjeri da rastjera demonstrante. Policija je pokušala spriječiti širenje protesta pred zgradu Elysee u kojoj se nalazi predsjedništvo.

Demonstranti su u vrijeme pisanja članka stjerani u ulice u blizini Trijumfalne kapije i u podnožje poznatog spomenika.

Također, policija je na demonstrante ispalila i gumene metke, a za sada je uhapšeno 18 osoba, javlja francuska policija, a prenosi EuroNews.

Ovo je drugi val protesta "žutih prsluka", kako su se nazvali profesionalni vozači i građani koji žele skrenuti pažnju na odluke predsjednika Emmanuela Macrona koje će u januaru 2019. dovesti do povećanja cijena goriva, pogotovo dizela.

Cijena dizela bi se odlukom povećala za 6,5 centi po litru, a gorivo za 2,9 centi po litru. Macronove odluke vezane su za povećanje poreza na osnovu borbe protiv klimatskih promjena.

Prvi protesti održani su 17. novembra kada je 300.000 građana izašlo na ulice francuskih gradova. Nažalost, demonstracije su postale nasilne pa su dvije osobe poginule dok je više od 600 osoba zatražilo ljekarsku pomoć.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...