Svijet
0

Policija ispituje Strauss-Kahna

FENA
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Policija iz Lila, na sjeveru Francuske, koja provodi istragu o mreži hotelske prostitucije, ispitat će u utorak bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna kao osumnjičenog za umiješanost u ilegalnu prostituciju.

Strauss-Kahn (62) može biti zadržan do 48 sati tokom policijske istrage o organiziranju orgija u restoranima i svingerskim klubovima u Parizu, Washingtonu, Madridu, Beču i Gentu, u Belgiji, navode agencije.

Bivši šef MMF-a bi mogao biti optužen ako sudije procijene da je on znao da su žene koje su dovođene na zabave bile prostitutke i da su njihove usluge plaćane pronevjerenim novcem, za što se terete drugi osumnjičeni.

Štampa je u oktobru pisala o tome da je Strauss-Kahn prisustvovao raskalašenim žurkama u jednom pariškom hotelu, zajedno s načelnikom policije grada Lila i vlasnikom barova s hostesama u Belgiji poznatim pod nadimkom "Dodo Salamura".

Strauss-Kahn je proteklih mjeseci sam tražio da ga ispitaju sudije koji vode tu istragu, u nadi da će zaustaviti ono što njegovi advokati kritiziraju kao "medijski linč", navodi AFP. Nekada smatran za favorita na predsjedničkim izborima koji će se u aprilu održati u Francuskoj, Strauss-Kahn je sada sramota za Socijalističku partiju, prenio je Tanjug.

On se povukao s čela MMF-a nakon što je optužen za silovanje sobarice u jednom njujorškom hotelu, a u augustu prošle godine, pošto su optužbe protiv njega u SAD-u odbačene, vratio se u Francusku, gdje se suočio s novim optužbama.