Mozambik
0

Policija ispalila gumene metke i suzavac na demonstrante

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija u glavnom gradu Mozambika Maputu ispalila je danas gumene metke i suzavac kako bi razbila demonstracije koje traju već treći dan zbog povećanja cijene hljeba i u kojima je do sada stradalo sedam osoba, a više stotina povrijeđeno.

Policija je saopćila da su učesnici protesta, nakon što se situacija u samom Maputu smirila, počeli da pljačkaju u predgrađima prijestonlice, a za sada nema izveštaja o povrijeđenima, javio je Reuters.

"Protesti su ponovo izbili u predgrađima Maputa. Oni (demonstranti) pokušavaju da nastave pljačkanje. Policija ispaljuje gumene metke i suzavac kako bi ih rastjerala ", izjavio je portparol policije Arnaldo Chefo.

Protesti su izbili i u gradu Chimoio, u centralnom djelu zemlje, 760 kilometara od Maputa, gde je, pošto je policija počela da puca na demonstrane, povrijeđeno najmanje šest osoba, od kojih dvije teže, javila je portugalska novinska agencija Lusa.

Povećanje cijene osnovne životne namirnice za 30 odsto izazvalo je oštro reagovanje javnosti ove istočnoafričke države, čije vlasti tvrde da su bespomoćne pred skokom cijene pšenice u svijetu .

Učesnici demonstracija blokiraju ulice, pale gume i pljačkaju radnje. Ministar trgovine i industrije Antonio Fernandes izjavio je da šteta, kako se procjenjuje, iznosi 3,3 miliona dolara u ovoj bivšoj portugalskoj koloniji od 23 miliona stanovnika, u kojoj 70 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Iako Mozambik spada u afričke države čija se ekonomija najbrže razvija, nikada se nije sasvim oporavio od jednog od najkrvavijih građanskih ratova na kontinentu, okončanog 1992. godine. Stopa nezaposlenosti u ovoj zemlji iznosi 54 posto.