Svijet
16

Policija i dalje prisutna: Šta se dešava u Kraljevoj Sutjesci?

Piše: E. F.
Kraljeva Sutjeska (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samostan u Kraljevoj Sutjesci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Iako nadležni iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona tvrde da su povećane policijske snage na području Kraljeve Sutjeske mjera predostrožnosti, ekipa Klixa koja je bila u posjeti Općini Kakanj nije stekla takav dojam.

Naime, policijski kombi sa dva policijska službenika i dalje je ispred samostana u Kraljevoj Sutjesci, a tu će patrola koja danonoćno osigurava objekat boraviti do daljnjeg.

O tome zbog čega je tačno poduzeta ova mjera opreza niko nije želio govoriti no, sigurno je da se na ovom području nešto dešava.

Nema posjete ni fotografisanja

Naime, vikar samostana fra Željko Brkić nije želio govoriti o onome što je uzrok povećanih sigurnosnih mjera, kazavši da o mjerama sigurnosti odlučuje policija na osnovu njihovih procjena. No, naglasio je da se sigurno ne radi o nekim planiranim terorističkim napadima.

Podsjećamo, iz MUP-a ZDK jučer je rečeno kako su sigurnosne mjere povećane zbog operativnih saznanja o mogućoj pljački na području Kraljeve Sutjeske.

Samostan Kraljeve Sutjeske inače baštini bogatu historiju bosankih franjevaca, a među eksponatima koje čuva nalaze se izuetno vrijedne stvari kao što su umjetničke slike, crkveno posuđe i slično. No, te iste stvari imaju veliku historijsku vrijednost, a ne materijalnu.

O vrijednostima koje samostan posjeduje, a koje bi mogle biti meta potencijalnih pljačkaša, vikar također nije želio mnogo kazati, a našoj ekipi nije dozvoljen ni ulazak u samostan, odnosno u dio u kojem se čuvaju vrijedni eksponati.

Također, donesena je odluka da se više čak ni turistima ne dozvoljava fotografisanje eksponata.

Samostan u Kraljevoj Sutjesci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samostan u Kraljevoj Sutjesci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Građani koji žele vidjeti šta to baštini samostan mogu to učiniti no, do daljnjeg su obustavljene posjete novinara ovom objektu", kazao nam je vikar dodavši da ćemo uz najavu, nakon što se 'stanje malo smiri', moći ponovno doći u samostan".

Zanimljivo je da smo uspjeli doznati da su se neke stvari u ovom slučaju zakomplikovale te da je policijskim službenicima rečeno da sa sobom ponesu i pancire i puške.

Pljačka ili sigurnosne aktivnosti

U policiji pak tvrde da nema razloga za dizanje panike. Najprije su iz MUP-a ZDK kazali kako su nakon hapšenja kradljivaca na području Općine Kakanj došli do saznanja da je na ovom području planirana pljačka te da su stoga povećane sigurnosne mjere u Kraljevoj Sutjesci.

No, policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut danas tvrdi da nemaju konkretnih saznanja niti najava o bilo kakvim događajima.

"Ovo je rezultat sveukupne procjene sigurnosnih aktivnosti u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona i sagledavanja opće situacije te su mjere nadzora pojačane", kazao je danas Šut.

Mještanin Kraljeve Sutjeske sa kojim smo razgovarali, a koji nije želio da njegov identitet bude otkriven, kazao nam je da je i njih uznemirilo prisutvo policije u ovom mjestu.

"Nema ovdje nekih veći problema, barem ih nije bilo u posljednje vrijeme. No, i ranije je provaljivano u crkvu u okviru samostana tako da me ne čudi da su se lopovi ponovo namjerili na samostan", kazao nam je mještanin.

Raniji napadi i provale

Zanimljivo je da nije prvi put da je samostan meta napada te da je u ovaj objekat i ranije provaljivano i to tokom prošle godine.

Naime, u julu su u Kraljevoj Sutjesci provaljena glavna ulazna vrata u samostansku crkvu Sv. Ivana Krstitelja, koja je proglašena nacionalnim spomenikom kulture BiH. Također, nakon toga je oskrnavljena kapela Sv. Leopolda Mandića nedaleko od Kraljeve Sutjeske u Općini Kakanj.

Tragedija koja je potresla cijelu BiH također se dogodila na ovom području i to u martu prošle godine, kada je u obližnjem mjestu Ratanj teško pretučeno i opljačkano dvoje nepokretnih staraca, hrvatski povratnici Nikola Crepulja i Marica Kristić. Od zadobivenih povreda preminuli su tokom maja mjeseca 2014. godine.