Svijet
0

Policija Hamasa zabranila funkcionerima da se vrate na posao u ministarstva

FENA
Izvršne snage, policija palestinskog pokreta Hamas koji kontrolira Pojas Gaze, spriječile su stotine funkcionera da se vrate na posao u četvrtak i petak s obzirom na to da je smijenjena Haniyehova vlada i te dane proglasila danima odmora, izvještavaju očevici.

Uz podršku boraca oružane struje Hamasa, pripadnici Izvršnih snaga spriječili su službenike različitih ministarstava, posebno ministarstava zdravstva, rada, poljoprivrede, finansija i vanjskih poslova, da se vrate na posao u urede, izjavili su očevici.

Palestinska vanredna vlada Salama Fayyeda odlučila je da petak i subotu proglasi sedmičnim danima odmora u državnoj službi, umjesto četvrtka i petka, kako je to bio slučaj s kabinetom pokreta Hamas, smijenjenim 14. juna.

Međutim, smijenjeni premijer Ismail Haniyeh iz Hamasa, koji odbija da podnese ostavku, objavio je da neće voditi računa o odlukama vanredog kabineta, koji praktično obavlja dužnost samo na Zapadnoj obali, nakon što su islamisti preuzeli vlast u Pojasu Gaze 15. juna.

"Došao sam na posao s oko 350 svojih kolega, u skladu s uputama vanredne vlade, ali su nas pripadnici Izvršnih snaga spriječili i zatražili da se vratimo", rekao je jedan službenik ministarstva zdravstva.