Prekomjerna upotreba sile
0

Policija epileptičara "smirila" elektrošokerom od 50.000 volti

Sarajevo-x.com
Policajac je koristio elektrošoker od 50.000 volti na muškarcu koji je imao epileptični napad. Pokrenuta je velika istraga povodom žalbi 40-godišnjaka da je bio žrtva prekomjerne upotrebe sile.

Kako piše Daily Mail, on se uslijed epileptičnog napada srušio u teretani zbog čega je pozvana hitna pomoć, koja je zatražila podršku policije nakon što ih je muškarac navodno počeo gristi i udarati.

Kada je policija stigla u teretanu smještenu u školi u južnom Manchesteru, policajac je minimalno jednom ispraznio elektrošoker u muškarca.

Tek nakon sat vremena od napada muškarac je prebačen u bolnicu. Njegovo stanje bilo je toliko loše da je u bolnici zadržan dvije sedmice prije nego što je pušten kući.

On je svoju žalbu uputio policiji u Manchesteru, koja je slučaj predala nezavisnoj policijskoj komisiji za žalbe.

Elektrošoker je u policijsku upotrebu uveden 2003. godine kako bi se policajci lakše nosili sa nasilnim prestupnicima. Prema statističkim podacima elektrošokeri su upotrebljeni 4.818 puta, a policajci su kritikovani zbog neodgovorne uputrebe elektrošokera.

Brian Loan (47) je umro 2006. godine zbog korištenja elektrošokera. Istražitelji su za smrt okrivili srčanu bolest, ali je njegova sestra odbila prihvatiti takav scenario.

Policija u Velikoj Britaniji elektrošoker je iskoristila 142 puta nad maloljetnicima, a najmlađa osoba upletena u takav slučaj bio je 12-godišnjak koji je makazama prijetio uposlenicima škole.